Home Izbori Halimi: Neophodno urediti biračke spiskove

Halimi: Neophodno urediti biračke spiskove

82
0
Halimi - Srbija izbori
Foto: RTS/Tanjug

Narodni poslanik i predsednik Partije za demokratsko delovanje (PDD) Riza Halimi rekao je da veruje da će se na predstojećim izborima ponoviti problemi sa biračkim spiskovima, jer su u njima Albanci neadekvatno upisani ćirilicom.

Halimi je istakao da je PDD uputila predlog svim strankama koje deluju među Albancima da zajednički zatraže od lokalne administracije u Preševu da uredi biračke spiskove.

„U biračkim spiskovima je samo polovina imena Albanaca upisana na albanskom. Taj problem je bio i pre četiri godine, pa je glasanje moralo da bude nastavljeno na pojedinim mestima i posle 20 časova, jer ljudi koji imaju pravo glasa nisu mogli da budu pronađeni u biračkim spiskovima“, rekao je Halimi za Fonet.

Predsednik PDD-a je istakao da su stranački aktivisti utvrdili da problem još nije otklonjen u biračkim spiskovima u Preševu.

„Ćirilicom ne mogu da se adekvatno i precizno napišu imena i prezimena na albanskom. Na lokalnim izborima pre četiri godine su korištene neke šifre i znaci koji su napravili još veću zabunu i građanima je tako onemogućeno da glasaju, iako na to imaju pravo“, istakao je Halimi.

Prema njegovim rečima, albanske stranke sa juga Srbije nisu ozbiljno razgovarale o eventualnom zajedničkom učešću na parlamentarnim izborima.

Halimi je podsetio da su pred prošle parlamentarne izbore neki od lokalnih političkih lidera Albanaca zagovarali bojkot glasanja za Skupštinu Srbije.

„Očekujem da će, kada bude određen datum izbora, početi aktivnosti političkog vrha u Prištini i Tirani, koji će poručivati da na izborima treba učestvovati. Ali, prošlog puta su ti njihovi apeli zakasnili“, rekao je Halimi.

Izvor: RTS http://www.rts.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here