Home Izbori SVM izbacio 100 članova: Nema sedenja na dve stolice

SVM izbacio 100 članova: Nema sedenja na dve stolice

101
0
SVM - Srbija izbori
Foto: N1

Preti li Savezu vojvođanskih Mađara sudbina Srpske radikalne stranke iz 2008. godine? Tokom prošle nedelje iz te stranke isključeno je oko 100 članova zbog podrške nevladinoj organizaciji Mađarski pokret, između ostalih i gradonačelnik Subotice Jene Maglai.

Međutim, koliko dugo će to udruženje biti organizacija civilnog društva i da li će bivši najbliži saradnici lidera stranke Ištvana Pastora biti njegova najveća opozicija na predstojećim izborima?

Od kad je pripadnost nevladinoj organizaciji prekršaj za isključenje iz stranke? Za lidera Saveza vojvođanskih mađara problem ne predstavlja ako je to udruženje ribolovaca, već ako, kao što je to učinio Mađarski pokret, pokažu ambicije za učešće na izborima mimo matične stranke.

„U tom momentu su prekršili niz pravila koja važe u SVM i u tom momentu je nastala jedna situacija koja se nije mogla trpeti, jer kao što sam nekoliko puta rekao, sa istom zadnjicom se na dve stolice ne može sedeti“, kaže predsednik SVM Ištvan Pastor.

Jedan od onih koji su sedeli na dve stolice je i prvi čovek Subotice, koji kaže da odluka o izlasku na izbore nije doneta, ali ne demantuje da se o tome uveliko razgovara sa potencijalnim koalicionim partnerima.

„Mnogi nas pozivaju, ali to su samo ispipavanja. Što se tiče razgovora, nisu to razgovori koji bi suštinski ušli u mogućnost saradnje ili eventualno nastupanja na predstojećim izborima, tako da ne bi bilo logično da mi kao pokret odbijamo pozive stranaka da vidimo šta oni misle o tim pitanjima. Ali dok nema odluke skupštine našeg udruženja, ne može biti reči o ozbiljnim pregovorima vezano za bilo kakav politički nastup“, rekao je osnivač Mađarskog pokreta Jene Maglai.

Mađarski pokret mogao bi na izborima da uzme dobar deo podrške birača koji pripadaju toj nacionalnoj zajednici, pogotovo u Subotici, smatraju poznavaoci prilika. Problem, ipak, može predstavljati to što se biografije najistaknutijih članova najčešće vezuju za SVM.

Potencijalni koalicioni partneri i jednih i drugih, zasad nisu poznati. Dok u Mađarskom pokretu navode da razgovaraju sa svima, Savez vojvođanskih Mađara upravo sedi na dve stolice – na pokrajinskom novou sarađujući sa Demokratskom strankom, a na republičkom sa naprednjacima.

Izvor: N1 http://rs.n1info.com

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here