Home Izbori Kovačević: Moralni kolaps, vođi aplaudiraju kao u Koreji

Kovačević: Moralni kolaps, vođi aplaudiraju kao u Koreji

79
0

Dramski pisac i predsednik Srpskog otadžbinskog fronta Siniša Kovačević za N1 kaže da je evroskeptična i evrofanatična opozicija trebalo zajedno da izađe na izbore, ali da je za to danas kasno, i da se nada da će makar dođi do ujedinjenja desnice.

Kovačević je gosujući u Novom danu televizije N1, rekao da smatra da je za predstojeće izbore trebalo napraviti unisoni blok evroskeptika i evrofanatika, budući da aktuelna vlast, prema njegovoj oceni, vodi u moralni, politički i poetički kolaps.

Kovačević kaže da ne može da živi u državi koja ima vođu i gde se na partijskim kongresima aplaudira kao u Severnoj Koreji.

“Zar ne primećujete da je u tom političkom činjenju (premijera Aleksandra Vučića) mnogo stvari, aplauza, nekontrolisanog govora iz prvog lica, činjenica da je sklon da ponizi vlastite ministre na konferencijama za štampu i vlastiti poslanički klub, naredivši im da glasaju suprotno od ubeđenja, činjenice da je savetnik bio Toni Bler”, naveo je Kovačević, ocenivši da ima smisla što intelektualna elita ne podržava “gordo posrtanje našeg premijera”.

“Intelektualna elita treba večito da nosi kamen u cipeli i završava rečenicu znakom pitanja…Valjda je na koncu konca najteže manipulisati intelektualcima”, konstatuje on.

Gost Novog dana, ipak, ističe da je sada kasno za formiranje jedinstvenog opozicionog fronta, ali da još uvek nije kasno za ujedinjenje evroskeptičnih i rodoljubivih stranaka. On je najavio da će Srpski otadžbinski front sutra pristupiti Koaliciji rodoljublju i da još uvek postoje mogućnosti da se udruže sve snage koje pripadaju prosvećenoj desnici, uključujući i, kako ga je nazvao, patriotski duet DSS-a i Dveri.

Kovačević je objasnio da prosvećena desnica ne vidi Evropu kao neptijatalja i ističe da je Srbija evropska država čiji je kompletan kulturni, socijalni i politički obrazac evropski, ali da ne podržava integraciju u velikogermanski projekat evropske megadržave. On kaže da kako “dnevnik uvreda” koji dolazi iz EU postaje deblji, tako procenat evroskeptika u Srbiji postaje veći i da je u tom smislu nelogično odsustvo desnice u srpskom parlamentu. “Ako treba da odslikava realni odnos javnog mnjenja, onda tu nelogičnost treba ispraviti”, smatra on.

Kovačević kaže i da je teško odgovoriti na pitanje šta se desilo sa ideologijom u Srbiju i ocenjuje da smo očigledno postali narod kod koga je sve na prodaju.

“Kakav smo mi to svet kada vi možete da pređete iz jedne potpuno suprotne politčke ideologije u nešto sasvim suprotno. Da li smo podredili srce stomaku ili nekom drugom organu koji se nalazi na završetku tog istog stomaka? Ne znam. Ali primetićete da su danas na vlasti ne samo bivši radikali, nego i bivše demokrate i bivši DSS-ovci. Primetićete da su danas na vlasti sinoć legli kao pripadnici Kju kluks klana, dakle skinuli one bele kukuljice, ostavili krvave bejzbol palice, oprali onaj gar sa sebe od onih spaljenih krstova, okačili sliku Martina Lutera Kinga na zid, počeli da repuju, napisali ispod toga ‘Ja imam san’ i počeli da pričaju da od crnaca nema boljih ljudi”, rekao je gost Novog dana i dodao da mu se čini da u drugim zemljama nema takvih prelaza “da legnete kao mesar, u političkom smislu, i ujutro se probudite kao vegetarijanac”.

Komentarišući najavu Haškog tribunala da će 31. marta izreći presudu Vojislavu Šešelju i zahtev da Srbija obezbedi prisutvo optuženog, Kovačević je rekao da je i sedam sati u zatvoru mnogo, i da ne može da ne oda priznanje nekome ko može za svoju ideju da robija toliko godina, iako se ne slaže sa politikom Šešelja.

On kaže da nije sklon teorijama zavere, ali da kad se koncidencije slažu jedna za drugom, počinje da sumnja. “I onda ga bukvalno kao rođaka iz Crne Gore, koji malo duže sedi u devojačkoj sobi najure, da bi ga usred izborne kampanje tražili nazad”, rekao je Kovačević i dodao je da na Zapadu ima previše političkih analitičara da bi bili nesvesni činjenice da hapšenje lidera radikala neće u značajnoj meri promeniti izbornu volju Srbije.

Odgovarajući na pitanje da li ima nešto što priznaje Aleksandru Vučiću, Kovačević je rekao da je premijer pokazao razumevanje nekih stvari u trenutku kada je zabranio oduzimanje penzija istaknutim umetnicima. On je rekao da se umetnicima daje bakšiš od 45.000 dinara mesečno kako bi kupili nitroglicerin ili čokoladu unucima, da bi onda jedan “razbarušeni ministar” odlučio da to zabrani zato što je “pogrešno dato u ruke dve pevaljke i jednog harmonikaša”.

Pored toga, Kovačević je pohvalio politiku neutralnosti. “Hladni rat može da preraste u topli rat. Zamislite da turska granata padne na rusku bazu ili obori još jedan ruski avion, hladni rat bi prerastao u nešto žestoko toplo. Srbija je tamo gde joj je bilo mesto, šćućurena u vlastitu neutralnost. Može jedna svetska halabuka da prođe i bez Srba”, smatra on.

Kovačević je rekao da i dalje živi od onoga što radi i da je završio dramu “Učiteljica” koja se, verovatno po prvi put u srpskom pozorištu, bavi okupiranim Beogradom u Prvom svetskom ratu.

Izvor: N1 http://rs.n1info.com

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here