Home Istraživanja javnog mnjenja ISTRAŽIVANJE Da su danas izbori, evo ko bi ušao u parlament

ISTRAŽIVANJE Da su danas izbori, evo ko bi ušao u parlament

195
0

Kada bi sada bili održani izbori, u parlament bi ušlo šest političkih opcija, među kojima i koalicije SDS-LDP, DSS i Dveri, ali i radikali Vojislava Šešelja.

Ovo su rezultati najnovijeg istraživanja Nove srpske političke misli (NSPM), koje je rađeno kombinovanom metodom na terenu i putem telefonske ankete.

Kako za „Blic“ kaže direktor NSPM Đorđe Vukadinović, ubedljivo najviše procenata pripašće SNS, za koji će glasati oko 45 odsto izašlih birača.

Na drugom mestu je SPS, koji je u padu u odnosu na prošle izbore, i socijalistima će, kako navodi, pripasti „slab dvocifren broj“. Na trećem mestu je koalicija oko DS, koja se po rejtingu kreće između SPS i tri opozicione liste – koalicija oko SDS, DSS-Dveri i radikala koji imaju između pet i sedam odsto glasova.

– Čak i da ponovi rezultat iz 2014, SNS će sasvim izgledno imati manje mandata jer će biti daleko manje propalih glasova nego prošli put, kada ih je bilo oko 700.000 ili oko 20 odsto izašlih birača – kaže Vukadinović.

Dodaje da koalicija oko DS stoji „sasvim solidno“.

– Ali njihov precizan rejting je najteže uhvatiti i moguće je da je veći od izmerenog jer se tokom istraživanja uočava da se građani ustručavaju da kažu da bi glasali za DS – ističe Vukadinović.

Razlika u procentima za koalicije oko SDS, DSS-Dveri i radikala su veoma male.

– Oni bi prešli cenzus, ali imaju razloga za brigu. Izbori su za skoro tri meseca i nije isključeno da neko od njih ostane ispod cenzusa – kaže Vukadinović.

Opozicija ne dobija ujedinjenjem

Ako bi demokratska opozicija išla u jednoj koloni, to jest koalicija oko DS s koalicijom oko Tadićeve SDS, ne bi dobili više glasova.

– Nema pada zbog jedinstvene liste, ali nema ni velike sinergije. Zajednička lista bila bi mehanički zbir rezultata dve opozicione opcije – kaže Đorđe Vukadinović.

Izvor: Blic http://www.blic.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here