Home Izbori ZR: I bolnica tema kampanje

ZR: I bolnica tema kampanje

214
0
Bolnica Zrenjanin - Srbija izbori
Foto: RTV (Aleksandar Erbeš)

ZRENJANIN – Nakon što je poslanik Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini Vojvodine Darko Bađok prošle nedelje kritikovao rad zrenjaninske bolnice i tražio da Pokrajinska vlada zbog dugova nadležnost nad tom institucijom prebaci na lokalnu samoupravu, direktorka bolnice Gordana Kozlovački poručila je da politizacija zdravstva može da dovede do nesagledivih posledica kada su u pitanju osnovni postulati zdravstvene zaštite i da, kako je izjavila, svaka instrumentalizacija u cilju političkih poena neke strane može da se okrene poput bumeranga. Zrenjaninski naprednjaci su danas uputili nove kritike na račun stanja u zdravstvu u Zrenjaninu i Vojvodini.

Direktorka zrenjaninske Opšte bolnice „Đorđe Joanović“ i funkcionerka Demokratske stranke (DS) Gordana Kozlovački izjavila je danas da je ta ustanova tokom 12 decenija postojanja bila avangarda ne samo za region, nego i za šire nacionalne prostore, što je i danas.

Kozlovački je istakla da je bolnica u Zrenjaninu prva akreditovana bolnica na maksimalan nivo od sedam godina i prva zdravstvena ustanova u javnom sektoru koja je uvela ISO sistem zaštite podataka o pacijentima.

Ona je na konferenciji za novinare na kojoj je odgovorila na kritike lokalne SNS kazala da je stopa smrtnosti na nivou bolnice 2014. godine bila najniža u odnosu na bolnice istog ranga i značajno niža od republičkog proseka.

Kozlovački je, između ostalog, rekla i da se u toj ustanovi beleži i najniži procenat porođaja obavljenih carskim rezom i najveći procenat porođaja u epiduralnoj anesteziji, a da su za oblast bezbednosti pacijenata indikatori među najboljim na nacionalnom nivou.

„Ocena Zavoda za javno zdravlje na Izvršenje Plana rada za 2015. godinu, koja je dostupna na sajtu bolnice, kaže da izvršenje svih planiranih parametara premašuje 90 odsto, a u brojnim oblastima i 100 odsto. U 2015. godini je urađeno blizu 275 hiljada specijalističko konsultativnih pregleda, preko 72 hiljade dijagnostičkih usluga, što znači da je svaki građanin Srednjebanatskog okruga bio bar dva puta u kontaktu sa ambulantama u bolnici. Stacionarno je lečeno blizu 25 hiljada pacijenata, sa prosečnom dužinom hospitalizacije od oko pet dana, urađeno je preko devet hiljada hirurških intervencija, preko 840 hiljada laboratorijskih analiza, preko deset hiljada fizikalnih tretmana, preko 16 hiljada dijaliza, blizu 1. 500 porođaja i to sa brojem kadra koji je na istorijskom minimumu od 1975. godine, a sa 30 odsto manje zaposlenih nego pre deset godina“, kazala je novinarima funkcionerka DS.

Prema njenim rečima, analize pokazuju da je broj pregleda prosečno po specijalisti u bolnici 2,3 hiljade, što je gotovo dvostruko više od normativa za internističke grane i više od normativa za hirurške grane, te je, kako je navela, jasan pokazatelj njihove opterećenosti.

„U zrenjaninskoj bolnici po svim normativima postoji manjak od oko 100 zdravstvenih radnika i oko 60 higijeničarki, pa ipak su pokazatelji kvaliteta i obima rada među najboljima u zemlji“, dodala je Kozlovački.

Ona je istakla i da je zrenjaninska bolnica dobila do sada najvišu ocenu pacijenata u anketi resornog ministarstva.

„Unazad tri godine bolnica se uklapa u sredstva opredeljena od strane RFZO, ali postoji finansijska opeterećenost“, dodala je direktorka bolnice.

Ona je kazala i da u strukturi dugovanja dominiraju obaveze za materijalne troškove, dok za lečenje pacijenata postoji minorna zaostala obaveza.

„Kada su u pitanju javna preduzeća, kao što je Vodovod i kanalizacija dugovanje iznosi 27,3 miliona u čijoj sumi se nalazi i kamata. Dogovoreno sa menadžmentom ovog JP dugovanje se reguliše sa manje ili više uspeha, bez ikakvih pritisaka sa bilo koje strane“, objasnila je ona.

Matejin: Trikovi DS ne mogu prikriti teško stanje u zdravstvu

Šef poslaničke grupe SNS u Skupštini Vojvodine Predrag Matejin izjavio je da u poslednjih 16 godina vladavine Demokratske stranke nije uloženo ni približno onoliko sredstava koliko bi pravičnom raspodelom na pokrajinskom nivou trebalo da se opredeli zdravstvu Zrenjanina.

„Teško stanje u zdravstvu ne može se prikriti marketinškim trikovima menadžmenta zdravstvenih ustanova pod ingerencijom pokrajinskog sekretarijata i direktnim uticajem DS. Da je tako potvrđuju i skorašnje informacije o kadrovskim pojačanjima. Više je nego jasno da se bivši visoki funkcioneri DS, svesni gubitka vlasti i svojih privilegija, uhlebljuju u Kliničkom centru Novi Sad, institutima u Sremskoj Kamenici i drugim ustanovama“, rekao je Mateijin novinarima.

Prema njegovim rečima, na taj način smanjena je mogućnost da se ispune obaveze neophodne racionalizacije u zdravstvu, u smislu smanjenja broja zaposlenih, do nivoa koji bi omogućio prijem mladih i perspektivnih lekara i tehničara.

„Naši sugrađani nisu kažnjeni samo u jednoj oblasti, ista situacija je i u svim drugim sferama rada i života. Zrenjanin je u bivšoj Jugoslaviji bio na visokom trećem mestu po industrijskoj proizvodnji. Očekivanja građana 2000. godine, da će demokratska vlast svojim delovanjem stabilizovati čitavu državu i dovesti do njenog oporavka, izjalovila su se, a građani su razočarani, prevareni i opljačkani“, poručio je funkcioner SNS.

On je poručio i da se bliži trenutak kada će građani na izborima moći da ocene učinak svih kandidata na političkoj sceni Srbije.

„SNS sa nestrpljenjem očekuje taj dan, kako bi konačno i grad Zrenjanin bio ravnopravno tretiran u odnosu na sve ostale“, dodao je Matejin.

Izvor: RTV http://rtv.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here