Home Izbori Vulin, Stefanović i Selaković sigurni

Vulin, Stefanović i Selaković sigurni

106
0
Ministri - Srbija izbori
Foto: www.pecat.co.rs

Beograd – Aktuelni ministri Aleksandar Vulin, Nikola Selaković i Nebojša Stefanović, ukoliko SNS ponovo formira vladu posle izbora, gotovo sigurno će imati ministarska mesta u Nemanjinoj 11, ocenjuju za Danas politički analitičari. S druge strane, oni se slažu da najmanje šansi da ponovo budu ministri u vladi Aleksandra Vučića imaju sadašnji ministar bez portfelja Velimir Ilić, ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković, a malo verovatno i ministri Kori Udovički, Ivan Tasovac i Srđan Verbić.

Bojan Klačar iz Centra za slobodne izbore i demokratiju ocenjuje za Danas da nisu upitna mesta u sledećoj vladi ljudima koji su u bliskom okruženju Aleksandra Vučića, kao što su Zorana Mihajlović, Nebojša Stefanović i Nikola Selaković, a da je veoma siguran da se u pitanje ne dovodi ni Rasim Ljajić. Prema njegovim rečima, Jadranka Joksimović ako ne bude zadržala ministarsko mesto sigurno će imati neku visoku funkciju, kao i aktuelni ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

„Što se tiče nestranačkih ličnosti, Dušan Vujović bi mogao da ostane ministar ukoliko on bude zainteresovan za to. S druge strane, što se tiče ministara Kori Udovički, Ivana Tasovca i Srđana Verbića, oni mi u ovom trenutku ne liče na siguran izbor premijera. Najmanje šanse, svakako, vidim za Velimira Ilića na prvom mestu, potom za ministarku poljoprivrede Snežanu Bogosavljević Bošković ako uopšte SPS bude u vladi, a ne bi bilo iznenađenje i da Udovički ne bude ponovo ministarka jer nema podršku stranke“, navodi Klačar.

Sličnog mišljenja je i politikolog Cvijetin Milivojević, koji navodi da je u sledećoj vladi sigurno mesto „rezervisao“ Rasim Ljajić, koji je jedini od manjih stranaka već potpisao koalicioni sporazum sa SNS „što znači da Vučić u njega ima poverenja“. On navodi za Danas da su sigurni ministri i njegovi najbliži saradnici – Aleksandar Vulin, Stefanović, Selaković i Maja Gojković ako ne ostane predsednica parlamenta.

„Od nestranačkih ličnosti, Vučić ima poverenja u Dušana Vujovića, a što se tiče Verbića i Udovički mislim da oni neće biti u sledećoj vladi. Ako SPS ostane u vlasti, pretpostavljam da Vučić ima pozitivno mišljenju o ministru energetike Aleksandru Antiću, dok Dačić sigurno neće zadržati mesto ministra spoljnih poslova“, napominje Milivojević.

On dodaje da će Vanja Udovičić ostati ministar sporta ako sam tako bude želeo, dok Tasovac više neće biti ministar. Milivojević ističe i da ne vidi razlog da Velimir Ilić ponovo ima funkciju u vlasti, a da je Jadranka Joksimović upotrebljiva u više opcija.

„Vučiću je, pored SDPS kao socijaldemokratske leve opcije, potrebna i jedna stranka desne orijentacije pa je moguće da će u vladajuću koaliciju uključiti SNP Nenada Popovića, pa bi u tom slučaju i Popović verovatno dobio neko ministarsko mesto. Zorana Mihajlović, da je izborna skupština stranke održana pre izbora, ne bi zadržala potpredsedničko mesto u SNS, pa samim tim ni ministarsko. Pošto nije bilo skupštine, a prva je krenula u kampanju, moguće je da će zadržati poziciju u vladi“, objašnjava Milivojević, koji kaže i da očekuje i neko iznenađenje u vidu neke nestranačke ličnosti u novoj vladi.

Kao sigurne, Stefanovića, Selakovića i Lončara vidi i politički analitičar Dragomir Anđelković. „I za one koji nisu delovali sigurni, kao što je u jednom trenutku bila Udovički, premijer je nju ipak podržao, tako da je nezahvalno govoriti o tome ko sigurno neće biti u narednoj vladi“, ističe Anđelković za Danas.

S druge strane, sociolog Jovo Bakić kaže za Danas da je „sasvim nevažno ko će biti glavne sluge gospodara“.

Šta kažu ministri?

Većina aktuelnih ministara u vladi juče nije želela da odgovori na pitanje Danasa da li očekuju da će biti angažovani i u sledećoj vladi i da li bi ponovo pristali na to. Od 17 ministara kojima smo pitanja uputili direktno ili preko njihovih pi-ar službi, stigla su samo tri odgovora.

Zorana Mihajlović: Mislim da je nezahvalno govoriti šta ću ja i da li ću biti. Radim sada svoj posao, idu izbori i nakon toga ćemo videti.

Rasim Ljajić: Ne razmišljam o tome, sad sam samo fokusiran na postizanje što boljeg rezultata na izborima. Inače, o tome nismo ni razgovarali sa SNS.

Snežana Bogosavljević Bošković: Trenutno ne razmišljam o tome, s obzirom na vrlo važne poslove koje moramo da završimo u kratkom roku. U narednom periodu očekuju nas donošenje većeg broja zakona iz našeg resora, realizacija bitnih projekata i veliki broj aktivnosti u kojima nastojimo da damo svoj maksimum.

Sve zavisi od rejtinga

Izvori bliski SNS objašnjavaju za Danas da će lider naprednjaka Aleksandar Vučić odluku o tome koga će zadržati od ministara i u sledećoj vladi zadržati na osnovu rezultata javnog mnjenja, odnosno njihovih rejtinga. Kako kažu, oni koji budu imali nizak rejting neće ostati, osim ukoliko nije reč o najbližim saradnicima kao što su Vulin, Stefanović i Selaković.

Izvor: Danas http://www.danas.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here