Home Izbori Srbi uskoro o podršci ili svom kandidatu za predsednika

Srbi uskoro o podršci ili svom kandidatu za predsednika

112
0

Ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić izjavio je da će Srpska lista narednih dana izneti zvaničan stav oko podrške nekom kandidatu za predsednika Kosova, a da skoro svi u ovoj listi smatraju da Srbi treba da izađu sa svojim kandidatom.

„Mi ćemo narednih dana na ovu temu i zvanično razgovarati. Srpska lista će izneti svoj zvaničan stav oko ovog pitanja, ali gotovo svi su se u Srpskoj listi složili oko toga da bi trebalo, kao politički predstavnici Srba, da imamo svog kandidata za predsednika Kosova, rekao je Jevtić Tanjugu.

Dodao je da su unutar Srpske liste neformalno razgovarali o mogućnosti da kandiduju nekog za kosovskog predsednika, jer smatraju da jedna od tri najvažnije funkcije u institucijama Kosova treba da pripadne sprskoj zajednici.

„Nismo razgovarali oko konkretnih imena, bilo je nekih predloga svakako i razmišljanja, ali na konkretan način nismo i formalno zaključili koga ćemo predložiti“, rekao je Jevtić, ali i napomenuo da je za kandidaturu potrebna podrška 30 poslanika kosovske skupštine, a da Srbi u parlamentu imaju samo 10.

„Postoji tu još 10 poslanika drugih nevećinskih zajednica na Kosovu, bilo bi nam potrebno u najmanju ruku još i 10 potpisa predstavnika albanskih političkih partija. Samim tim moramo da sagledamo i tu realnost – da li je na kraju moguće da mi kandidujemo nekog za funkciju predsednika Kosova“, rekao je Jevtić.

Jevtić je kazao da će u Srpskoj listi o tome biti reči narednih dana i da će tada biti poznat zvaničan stav Srba u vezi sa podrškom ili kandidaturom budućem predsedniku Kosova.

Načelnica kosovskog upravnog Okruga Vinka Radosavljević spominjala se u medijima kao jedan od mogućih kandidata Srba za predsednicu Kosova, ali ona nije želela da bilo šta kaže u vezi sa tim.

U ponedeljak se na ovu temu oglasio i drugi srpski minister u Vladi Kosova, Ljubomir Marić, koji je izjavio da će Srbi pre imati svog kandidata za predsednika Kosova, nego što će podržati nekog drugog kandidata.

Marić je rekao da izbor kosovskog predsednika nije nikada bio predmet koalicionog sporazuma, ali da je sigurno da će pre imati svog kandidata, nego da će razmišljati o tome da podrže nekog drugog.

Marić je napomenuo da sa predstavnicima Srba o podršci predsedničkom kandidatu niko nije razgovarao, a da je na pitanje da li imaju svog kandidata – njihov odgovor „Hoćemo Zajednicu srpskih opština (ZSO)“.

Vladajuća većina namerava da pre 17. februara održi Skupštinu i izabere Hašima Tačija za presednika Kosova.

Protiv Tačija, srpsko tužilaštvo podiglo je optužnicu zbog ratnih zločina nad srpskim civilima, a da bi postao predsednik neophodni su i glasovi srpskih poslanika.

Izvor: RTS http://www.rts.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here