Home Izbori Opozicija još nije odlučila u koliko će kolona na izbore

Opozicija još nije odlučila u koliko će kolona na izbore

132
0
boris tadich 4
Foto: Darko Ćirkov

Još uvek nije poznato u koliko će kolona biti organizovana opozicija na predstojećim izborima, ali zajedno traže fer i ravnopravnu izbornu trku. Tim povodom održan je sastanak Stalne komisije opozicionih stranaka i pokreta.

Levi, desni, oni oko centra – svi na jednom mestu. Njihovi sastanci su ekspertski, tvrde, a ne politički. Traže od vlasti fer uslove u izbornoj kampanji, odnosno osnivanje nadzornog odbora koji bi u tom periodu pratio aktivnosti stranaka u medijima, objasnio je predstavnik Nove stranke Aleksandar Stanković.

„Nadzorni odbor bi imao 10 članova. Od toga bi pola članova imenovala Narodna skupština republike Srbije na predlog Vlade, a polovinu na predlog poslaničkih grupa u parlamentu. Ti članovi bi bili, druga polovina, iz redova istaknutih javnih radnika”, naveo je on.

Opozicija sumnja da vladajuće stranke i pre raspisanih izbora koriste državne resurse za svoju promociju. Politički analitičar Đorđe Vukadinović poziva ih da dokažu drugačije.

„Takve i neke slične stvari bi mogle da, kako bih rekao, pomognu i samoj vlasti da skine sumnju i ljagu koja već postoji, a koja se tiče neregularnosti u ovom izbornom procesu”, ocenio je Vukadinović.

Reakcije vlasti ovim povodom za sada nema.

Pored toga što su se predstavnici stranaka opozicije u toku dana, kako smo čuli, nestranački sastajali, došlo je i do jednog političkog sastanka – između pokreta Dosta je bilo i Levice Srbije.

Taj sastanak ipak nije rezultirao dogovorom o predizbornoj koaliciji.

Lider Levice Borislav Stefanović kaže da nikoga nije vukao za rukav. “Otvoreni smo za sve druge partije, pokrete, sindikate, koji podržavaju i transparentnost i potrebu da se Vučićeva vlast smeni programom, ideologijom i politikom”, rekao je on.

Upravo nam politika nije zajednička, poručuje Saša Radulović. „Na izbore izlazimo samostalno, a sa svima razgovaramo pa naravno i sa Levicom Srbije i sa Borkom kako da se organizujemo za ove izbore da sprečimo izborne krađe, da imamo neke mobilne timove koji će da obilaze biračka mesta”, objasnio je on.

Svakako, opoziciji fali ideja, smatra Marko Stjepanović, glavni i odgovorni urednik Blica. „Kritika nije ideja, kritika je kritika. Mislim da se opozicija više bavi Vučićem i time polarizuje naciju na deo protiv Vučića i za Vučića”, kaže Stjepanović.

Pored toga što se zna ko sa kim neće, još uvek nije izvesno koje će sve opozicione stranke nastupiti na izborima zajedno.

Izvor: N1 http://rs.n1info.com

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here