Home Izbori Stjepanović: Opoziciji nedostaje ideja, bave se samo Vučićem

Stjepanović: Opoziciji nedostaje ideja, bave se samo Vučićem

126
0

Glavni i odgovorni urednik Blica Marko Stjepanović kaže da će predstojeću kampanju da odlikuju sitne čarke, usputna podmetanja, sitne afere, a da tema bitnih za državu – neće biti. Navodi da opozicija nema ideju, i da je u egzistencijalnoj krizi od kada im je Vučić kidnapovao koncept puta ka EU.

Gostujući u Novom danu, Stjepanović je ocenio da strankama u Srbiji nedostaje ideja. Pogotovo opoziciji nedostaje ideja, neki predlog naciji kako bi oni to radili kada recimo obore Vučića, dodaje.

„Opozicija je u egistencijalnoj krizi od 2012, kada su im Srpska napredna stranka i Aleksandar Vučić kidnapovali ideju EU“, kaže Stjepanović.

On naglašava da kritika nije ideja, i da se opozicija više bavi Vučićem, i time polarizuje naciju za i protiv njega.

Građani, kako ocenjuje, biraju onu opciju koju percipiraju kao stabilniju, a to je uglavnom ona koja je na vlasti. Stabilnost i predvidljivo ekonomsko okruženje će za birače biti presudno na ovim izborima, dodaje.

„Kampanju će da odlikuju sitne čarke, usputna podmetanja, sitne afere, da li je neko napravio laspus, da li je neko letovao na Barbadosu, Trinidadu… Suštinskih razgovora oko tema koje su bitne za ovu državu, neće biti“, dodaje.

I u ovom trenutku se više bavimo internim čarkama, a ne suštinskim pitanjima, ocenjuje Stjepanović. „Još izbori nisu raspisani, a mi smo u haosu“.

Rasim Ljajić je već godinama najpoželjniji koalicioni partner. Na njega nisu imali primedbe Boris Tadić i Demokratska stranka, isti slučaj je sada Vučićem i SNS-om. Komenarišući to, Stjepanović je rekao da Ljajić nije generator afera, da se do sada pokazao kao pouzdan partner i da se radi o političaru koji može u novopazarskom regionu i Raški da donese neki broj glasova.

Kako kaže, problem SNS-a je što, kao stranka, nije razvila dovoljan broj kadrova da upravljaju ovom državom, i zato pokušavaju da uzimaju sa svih strana ljude, koji će kasnije biti inkorporirani u stranku. Kao primer navodi Vulina, koga niko ne percipira kao lidera Pokreta socijalista, već ga svi doživljavaju kao deo SNS.

Afera Banana kec u rukavu protiv Dačića pred izbore?

Blic navodi da će prelomna tačka u toku kampanje za Ivicu Dačića biti afera u vezi sa sastanicima s Radoljubom Radulovićem zvanim Miša Banana. U tekstu se navodi da se može očekivati objavljivanje tonskih zapisa razgovora Dačića i Radulovića tokom suđenja Branku Lazareviću, otpuženom za odavanje tajni grupi Darka Šarića.

Stjepanović je naveo da je Dačić trenutno u komfornom položaju što se tiče brojki, da prema najnovijim istraživanjima ima malo više od 10 odsto. „Plus PUPS, plus Dragan Marković Palma (JS)… To bi moglo u nekoj perspektivi da donese 13,14 odsto“.

Osvrćući se na pisanje lista čiji je urednik, kaže da u slučaju da se to ročište dogodi, i da se puste snimci, to može da bude materijal za raskidanje koalicija, kao i da SPS-u može da smanji procenat.

Dodaje da je za njega iznenađenje da nije bilo saslušanja povodom tog slučaja, i da mu izgleda da se sve to krije kao kec u rukavu koji će se plasirati pred izbore.

„Užasno smo daleko od EU standarda“

Komentarišući to što je Sebastijan Kurc, ministar spoljnih poslova Austrije, izjavio da je Srbija sidro stabilnosti na Balkanu, Stjepanović je rekao da to građanima koji žive u našoj zemlji ne izgleda tako. Cela EU je zbog migrantske krize u stanju previranja, a Srbija im sigurno tako izgleda zbog svog humanog odnosa prema izbeglicama.

„Sigurno se očekuje od nas da prihvatimo određenu kvotu izbeglica, ali niko nas ne može naterati da prihvatimo ono što ova država ne može da izdrži“, dodaje on.

Govoreći o evrointegracijama, Stjepanović ocenjuje da je od 2000. EU bila više izgovor i sredstvo u političkoj borbi, i da se suštinski više pričalo o Uniji, nego što se išlo ka tome da se njeni standardi implementiraju.

„A kada dostignemo te standarde biće svejedno da li ćemo ući u EU, ili ćemo biti neutralna zemlja, ili ćemo u savez sa Belorusijom i Rusijom… Užasno smo daleko od EU standarda“, ocenjuje on.

Kaže da se to videlo i po raspravi u parlamentu o Bratislavu Gašiću, kada je smenjen zbog uvrede novinarke, a da nije ni spomenut pad helikoptera.

Kako dodaje, EU od Srbije neće tražiti formalno priznavanje Kosova, ali će tražiti suštinsko priznanje – nemojte da mu smetate, pustite Kosovo da se učlani u organizacije, da bude član Uneska…

Prema njegovoj oceni, Srbiji će suštinski trebati bar 10 godina da uđe u EU, jer to nije pitanje politike, već i ekonomije, i da tamo ne treba da uđemo kao siromasi.

EU je maskirala strukturne, suštinske probleme Bugarske i Rumunije, da bi ih odvojila od Rusije, a ti njihovi problemi su i dalje ostali, i to su najsiromašnije zemlje u EU i mi slično ne treba da dozvolimo, dodaje Stjepanović.

„Postoji suštinska kriza u EU. EU nije čvrst aparat koji može da upravlja toliko difuznim prostorom kakva je Evropa… Amerika je snažna, Rusija, oslabljena sankcijama, ali politički jako određena, jedino Evropa ne zna šta će sa sobom – da li će ići na centralizaciju ili decentralizaciju… Dok to ne reši, biće u jako velikom problemu“, zaključuje Stjepanović.

„Veliki uticaj stranaca u Srbiji“

Blic je u današnjem broju objavio kako stranci u Srbiji upravljaju novcem, kreiraju politiku, određuju budućnost.

Stjepanović kaže da je veliki uticaj stranaca, naročito zato što je naša država uklještena između Istoka i Zapada. Mi nismo klasična razvijena zemlja EU, koja ima razrađene šeme uticaja i moći, ovde je taj uticaj veći nego što bi bio da je ovo neka zemlja gde je svaki dan dosadan, dodaje.

On kaže da se radi o trgovcima, direktorima velikih preduzeća i ambasadorima, i da svi rade u interesu svoje zemlje, a da bi voleo da misli da se interes njihovih zemalja poklapa sa interesima naše.

Izvor: N1 http://rs.n1info.com

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here