Home Beograd Izbori u svim beogradskim opštinama, da li i za Grad?

Izbori u svim beogradskim opštinama, da li i za Grad?

130
0
Opština Voždovac - Srbija izbori
Foto: N1

Predsednici opština Zemun i Voždovac podneli su ostavke uz zvanično obrazloženje da je jeftinije proveriti volju građana istovremeno s republičkim izborima.

U svakom slučaju, to znači da će se na lokalnim izborima koji će biti održani ove godine glasati u svih 17 beogradskih opština. Da li će biti izbora i za Skupštinu grada nema preciznog odgovora. Prema poslednjim nagađanjima štampe gradskih izbora u Beogradu neće biti. Izbori u Zemunu održani su 2013, a na Voždovcu godinu kasnije, tako da su predsednici tih opština iz redova SNS-a praktično na polovini mandata.

Predsednici beogradskih opština Voždovac i Zemun su u razmaku od samo nekoliko sati podneli ostavke, pa će glasači vanredno na birališta.

Prvi čovek Zemuna u poruci za N1 tvrdi da je razlog ostavke ušteda:

„S obzirom da se održavaju parlamentarni izbori, naša odluka da se ujedno održe i lokalni je racionalna jer ne predstavlja dodatni trošak. Znajući da smo tokom celog mandata bili posvećeni unapređenju kvaliteta života svih naših sugrađana, nemamo nijedan razlog da se plašimo izbora, a shodno velikom broju započetih projekata u našoj opštini slobodni smo da kažemo da Zemun neće stagnirati u toku kampanje već će svakog dana ići napred“, kaže Dejan Matić, predsednik opštine Zemun.

Iza ostavke ne stoji stranka uveravaju u SNS-u i tvrde da se i predsednik opštine Voždovac se povukao samostalno, iako nije obraložio zašto.

Da je izborna kampanja na Voždovcu već počela pokazuju obećanja koja političari daju. Predsednik opštine je prvo dogovorio razgovor za N1, potom ga je otkazao zbog privatnih obaveza, ali je obećao izjavu kasnije tokom dana.

No, do toga, ipak, nije došlo. S obzirom da su u obe opštine mandate skratili funkcioneri SNS-a, u Centru za slobodne izbore i demokratijju ne isključuju da lideri Zemuna i Voždovca žele da obezbede još jedan mandat zahvaljujući kampanji Vučića. Ipak, dodaju u CESID-u, za ostavke ne postoji nijedan objetktivni razlog.

„Vlasti su uredno formirane na prošlim izborima u te dve opštine i apsolutno su mogle da funkcionišu nezavisno od ostalih 15 gradskih opština tako da mislim da se ovde ipak radi o nekoj unutarstranačkoj proceni. Nema potrebe pitati građane na dve godine na lokalnom nivou, da li misle da se u opštini neke stvari rade ili ne“, kaže Bojan Klačar iz CESID-a.

Kada je reč o glavnom gradu, sada još ostaje otvoreno pitanje hoće li Beograđani vanredno birati i rukovodioce na ovoj adresi. O tome se još spekuliše, a prema poslednjim nagađanjima neće biti varednih izbora za skupštinu prestonice.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here