Home Izbori VUČIĆU NA RASPOLAGANJU Oni su stali u red za ministre

VUČIĆU NA RASPOLAGANJU Oni su stali u red za ministre

103

Zoran Babić bacio je oko na mesto ministra saobraćaja, Jadranka Joksimović merka mesto šefa diplomatije, a Ivica Dačić bi voleo da vodi vojsku.

O ovome, kako „Blic“ nezvanično saznaje, iako izbori još uvek nisu ni raspisani, razgovaraju i u taboru naprednjaka i socijalista u neformalnim razgovorima uveliko.

Funkcioneri obe stranke, naime, uveliko kalkulišu sa svojim željama, odnosno ko sebe gde vidi u budućem sazivu Vlade.

– Već duže vreme se spominje mogućnost da će nakon izbora Ministarstvo saobraćaja, građevine i infrastrukture biti podeljeno na dva minisarstva. Šef naprednjaka u Skupštini Srbije Zoran Babić poverio se prijateljima da bi otuda on možda u novoj vladi mogao biti ministar saobraćaja. Tako se i sadašnji šef diplomatije Ivica Dačić poverio svojima da on ne bi bio loše rešenje za ministarstvo odbrane. Ovaj resor je htela i sadašnja ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, ali je i u prethodnom periodu usled afere sa Bratislavom Gašićem postalo jasno da je premijer Aleksandar Vučić ne vidi na tom mestu – kaže naš izvor blizak Vladi.

On dodaje da Joksimovićeva otuda sebe vidi kao mogućeg šefa diplomatije.

– Ona je diplomirala međunarodne odnose, a i same evropske integracije s kojima se bavi su joj iskustvo za ovaj posao. Zanimljivo je i to da se u poslednje vreme šuška da će nakon izbora biti formirana neka vrsta Vladinog tela za odnose sa Rusijom. Ostaje da se vidi da li će to biti kancelarija ili ministarstvo bez portfelja. Šuška se da će Nenad Popović sa svojom Srpskom narodnom partijom (SNP) na izborima nastupiti na listi naprednjaka, te otuda i da je predviđen za ovo mesto – objašnjava naš sagovornik.

On napominje da se u slučaju Popovića, koji ima odlične odnose sa Kremljom, pre radi o nameri SNS-a, nego samo o njegovoj želji, za razliku od ostalo troje.

– Već neko vreme analitičari pominju tu mogućnost, poput Dragomira Anđelkovića koji važi za dobro informisanog čoveka. Ipak, o svemu ćemo moći da kažemo više sledeće nedelje po povratku Popovića iz SAD – kažu u SNP-u.

Babić, Joksimovićeva i Dačić nisu želeli da odgovoraju na pitanja, a razlog verovatno leži u činjenici da sam Vučić ne podnosi predizborne kombinatorike.

ZORANI JE SAMO BITNO DA JE ZAMENIK

Nezvanična saznanja da bi i potpredsednici Vlade Zorani Mihajlović prijalo da menja resor te da sebe vidi možda i u diplomatiji demantuju njeni saradnici. Međutim, kako tvrde naši izvori, njoj nije toliko bitan resor koliko da „ostane zamenik premijera, zbog čega su joj imponovale i kvote na kladionicama po kojima je iza Vučića“.

Izvor: Blic http://www.blic.rs