Home Izbori Vojvođanski izbori u senci republičkih

Vojvođanski izbori u senci republičkih

122
0
izbori prebrojavanje glasova 1
Foto: Darko Ćirkov

Redovni pokrajinski i lokalni izbori u Srbiji, čini se, ostali su u drugom planu u odnosu na vanredne republičke.

Dok su politikolozi gotovo jednoglasni u takvoj oceni, mišljenja stranačkih funkcionera su podeljena.

Hoće li birači u Vojvodini, zbog izbora na svim nivoima, umesto o najvažnijim pitanjima u svojoj opštini, gradu, odlučivati jedino o nosiocima najviše politike u državi?

Raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora u DS nazivaju obmanom vladajućeg SNS, kojim su, kako kažu, birače doveli u zabludu.

„Oni ovim potezom žele da kroz lažna obećanja o boljem životu, kroz lažna obećanja o otvaranju novih radnih mesta, uz pomoć dominacije i moći na nacionalnom nivou, koja se pre svega ogleda u kontroli medija, na neki način zamaskiraju, prikriju loše rezultate na lokalnom nivou, odnosno u gradovima i opštinama“, kaže Veljko Krstonošić iz DS.

S druge strane, u SNS podsećaju da su oni još pre dve godine tražili raspisivanje vanrednih izbora u Vojvodini i tvrde da pokrajina ni sada neće biti u drugom planu, zbog vanrednih republičkih izbora. Ipak priznaju, da su vanredni izbori za SNS svakako dobrodošli.

„Republički izbori su dobrodošli za SNS i ako govorimo o njima sigurno da su lekoviti za jedno, da kažem, neizdrživo stanje, u našim medijima, u našem društvu, kada oni koji nemaju podršku naroda na sve moguće načine pokušavaju da ospore rezultate republičke vlade“, navodi Predrag Matejin iz SNS.

Raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora značilo je potonuće demokratije, smatra politikolog Duško Radosavljević.

„Mislim da je to katastrofa za demokratske odnose u Srbiji, jer pokrajinskih i lokalnih izbora faktički sad neće biti. Raspravljaće se o svim mogućim temema, samo neće o kvalitetu života u lokalnoj zajednici, neće se pričati o nekim evropski projektima u Vojvodini, neće se ni o čemu pričati, samo će se pričati o briselskim sporazumima, o problemu Kosova, o problemu naoružanja Hrvatske“, kaže politikolog Duško Radosavljević.

Raspisavanje izbora na svim nivoima, čak i onda kad im vreme nije, svojstveno je za sve političke garniture u Srbiji prethodnih 25 godina. Ipak, zbog takvog način bavljenja politikom, smatraju politikolozi, najviše su na gubitku građani, jer ne mogu mogu da prepoznaju ko su njihovi pravi predstavnici na lokalu.

S druge strane, na duže staze, gubitnici su i političke partije.

Izvor: B92 http://www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here