Home Izbori “Romska stranka otvorena za sve obespravljene i siromašne”

“Romska stranka otvorena za sve obespravljene i siromašne”

145
0
Romska stranka - Srbija izbori
Foto: Južne vesti

Na predstojeće lokalne izbore u Nišu, Romska stranka “Jedinstvo” će izaći samostalno, mada su otvoreni za pregovore, kaže njen predsednik Ferhad Saiti. Ova stranka na jugu, kaže, broji preko 10.000 članova, ali to nisu samo Romi već i drugi obespravljeni i siromašni.

Prema rečima Saitija, stranka tek treba da odluči da li će izaći na izbore i na ostalim nivoima, ali na lokalne izlaze sigurno jer za svaki put, ističe, osvajaju sve više glasova zbog toga što “Romi prepoznaju da je neophodno da budu ujedinjeni i da imaju lidere koji će se boriti za njihove interese”.

Najveći problemi romske populacije su uslovi stanovanja, obrazovanja, zapošljavanja i zdravstva, kao i loš socijalni program, jer je preko 90 odsto Roma socijalno ugroženo. Poboljšavanje ovih uslova će biti naš cilj u predstojećem periodu – kaže Saiti.

On dodaje i da su 2008. godine na lokalnim izborima imali oko 500 glasova, 2012. godine između 800 i 900 glasova, ali da nemaju svoje predstavnike u lokalnom parlamentu jer su, kako tvrdi, “izigrani od strane većine”.

Međutim, uspevamo da menjamo svest naše populacije i dobijamo sve veći broj članova, ali ne samo Roma već i većinskog naroda, jer su svi gladni socijalne pravde i boljih uslova života. Zato za sada imamo 15 opštinskih i gradskih odbora na jugu, jer je ovde najveća gravitacija Roma – dodaje on.

Iz ove partije poručuju da nisu zadovoljni onim što je urađeno u Dekadi Roma od 2005. do 2015. godine i najavljuju da će naročitu pažnju posvetiti borbi protiv manipulacije romskim glasovima od strane partija većinskog stanovništva, pravima nacionalnih manjina, legalizaciji romskih naselja i donošenju lokalnih akcionih planova za poboljšanje života Roma.

Izvor: Južne vesti http://www.juznevesti.com

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here