Home Izbori Nasilje sa lokala – slika kampanje koja sledi?

Nasilje sa lokala – slika kampanje koja sledi?

119
0
Lokalni izbori - Srbijai izbori
Foto: B92

Beograd — Sve češće fizičko obračunavanje i scene nasilja i agresivnosti prevladavaju u slikama iz lokalnih samouprava u kojima dolazi do pokušaja promene vlasti.

Da li su to nagoveštaji atmosfere u kojoj će proći i predstojeća izborna kampanja, pitali smo narodne poslanike.

Suzavac, fizičko odmeravanje snaga, neredi… To nije put kojim bi trebalo da se ide, saglasni su u parlamentu.

“Mora se poštovati volja građana, mora se poštovati zakon, mora se poštovati volja većine u skupštinama opštine i skupštinama grada“, kaže Đorđe Milićević iz SPS.

“Osuđujem sve moguće nepravilnosti i incidente, bez obzira od koje stranke dolaze. Mislim da kao društvo moramo da pokazujemo sve veći stepen zrelosti“, navodi poslanik SNS Milovan Drecun.

“Svaka partija treba da preuzme svoju odgovornost da se to ne dešava, da na jedan pristojan, zakonski, demokratski način obezbedimo i predizbornu kampanju i izbore u Srbiji“, dodaje Momo Čolaković iz PUPS.

Suočeni smo s teškom brutalizacijom našeg društva u pojedinim lokalnim sredinama, upozorava opozicija.

“Nažalost, čini mi se da je politika u Srbiji sve više postaje borba za život i smrt, tako mi se nekad čini. Ne razumem to nestrpljenje, ne razumem tu agresivnost, čuo sam neku priču da je SNS odlučna da u izborne uđe s pozicija vlasti uđu u izbornu kampanju u što više opština i oni sad tu svoju internu politiku sprovode na jedan brutalan i neprimeren način“, kaže poslanik SDS Marko Đurišić.

“Nova stranka je formirala jedan centar za suzbijanje nasilja i pretnji na izborima 2016. kako bi se reagovalo na neprimerene pokušaje obračunavanja sa političkim neistomišljenicima i zloupotrebom izbornog prava kao što je korupmiranje glasača, pretnje, ucene…“, kaže Vladimir Pavićević iz Nove stranke.

Vlast odbacuje mogućnost da slike s lokala budu samo uvertira u izbore koji nas čekaju, a opozicija insistira na reformi političkog sistema i obezbeđivanju uslova za fer izbore.

Izvor: B92 http://www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here