Home Intervjui Mališić: Rasprava o smeni Gašića generalna proba izborne kampanje

Mališić: Rasprava o smeni Gašića generalna proba izborne kampanje

190
0

BEOGRAD – Urednica NIN-a Vesna Mališić ocenila je intervju za Radio-televiziju Vojvodina da će sutrašnja rasprava u parlamentu o smeni ministar odbrane Bratislava Gašića verovatno biti „generalna proba“ u pogledu atmosfere koja nas očekuje u predstojećoj izbornoj kampanji.

„Verujem da će ta atmosfera biti izuzetno napeta i da će poslanici SNS hvaliti Gašića kao čoveka i naprednjaka, ali će ipak glasati za njegovu smenu, dok će opozicija ukazivati i na druge grehe ministra sem seksizma iskazanog prema novinarki, a koji govore o odnosu vlasti prema institucijama, kao što su odnos prema ombudsmanu povodom njegovih zahteva za dokumentacijom o incidentu na Paradi ponosa, pa afera helikopter…“, kazala je Vesna Mališić u emisiji „Pravi ugao“ RTV-a. Ona je ukazala i da su mediji vlastima u Srbiji dobri samo ako su poslušni, te da je danas manji deo njih kritičan prema vlasti, dok su većina medija „stražari vlasti“.

Vesna Mališić je kazala da je premijer Aleksandar Vučić mnoge iznenadio kad je najavio smenu Gašića, ali da je ceo slučaj ostao bez poente jer je sve u protekla dva meseca razvodnjeno zbog odugovlačenja te smene.

Ona smatra da Gašić ipak neće biti kažnjen ovom smenom, već da će sigurno biti sklonjen na neko drugo visoko mesto. „Da je tu bilo odgovornosti, on b bio smenjen sutradan, a ne bismo dva meseca čekali“, dodala je.

Komentarišući danas usvojenu Rezolucija o Srbiji u Evropskom parlamentu u kojem je Srbija dobila pohvale za reforme i tretman izbeglica, ali i kritike zbog odnosa prema pravosuđu i medijima – Mališić je zaključila da su to su očekivane poruke.

„Zamerka je da je politika u Srbiji preblizu sudstvu i naročito medijima, a to nas iz medija najviše boli. I ranije je to pominjano u izveštajima, ali čini se da sad pred izbore svi više gledaju kako mediji izveštavaju i šta se dešava na tom prostoru“, navela je ona.

Prema njenim rečima, u Srbiji vlast ima defekt u razumevanju uloge medija, jer stalno iznose kritike da mediji ne podržavaju vladu i ne pišu lepo o njoj, što, kako je istakla, i nije posao medija, već da kritički pišu o svemu što se dešava.

„Iz te greške slede sve ostale, pa se mediji povezuju sa stranim silama i centrima, pa i sa EU, i doživljavaju se kao neprijatelji, a ta je atmosfera jako loša“, ukazala je.

Dodala je da su sličan odnos prema medijima imale sve vlasti u Srbiji, ali da je taj nesporazum danas nešto više izražen.

„Ovde su mediji generalno vlastima dobri samo ako su poslušni. Ovde se nikad nije razumela sloboda medija. A trenutno je atmosfera takva da su se mediji polarizovali na one koji kritikuju vlast i one koji bespogovorno podržavaju vlast do nivoa propagande, kao stražari vlasti, pa čak i napadaju druge koji govore kritički“, istakla je Vesna Mališić.

Govoreći o otporu novinara prema pritiscima vlasti, ona je ocenila da je dobro što su novinari nakon incidenta ministra Gašića shvatili da nije sve u politici, već da je važan profesionalizam, te da imaju pravo da postavljaju pitanja.

Ukazala je, međutim, da je ipak opšta slika stanja medija i položaja novinara poražavajuća, navodeći da na to upućuju i istraživanja koja je nedavno obavio nedeljnik NIN, a koja su pokazala da ova profesija sebe vidi kao „silu koja drhti“.

Naime, u toj anketi sprovedenoj među novinarima, 62 odsto ispitanih reklo je da nema slobode medija, dok čak 76 odsto smatra da je autocenzura veći problem od cenzure.

„I to je veza između uslova i atmosfere u kojoj novinari rade, slobode koju i maju i onoga kako rade. Da li novinari mogu bit čuvari demokratije ako su slabo plaćeni,ako nemaju ugovore o radu i žive u strahu? Poražavajući je i podatak da se preko 50 odsto fizičkih radnika Srbiji nada da će naći novi posao ako izgube postojeći, dok samo 27 odsto novinara veruje da može da nađe novi posao. U takvoj situaciji imamo tu vezu sa poslušnim i tabloidnim novinarstvom“, ocenila urednica NIN-a.

Ukazala je da je sužavanje sloboda i kritički misli globalni problem novinarstva, navodeći brojne primere pritisaka na medije i u zemljama u okruženju, kao i u Poljskoj, Turksoj…U tom pogledu, kako je dodala, zabrinjavaju i reakcije iz Engleske i Švedske na stav Komiteta UN da Džulijanu Asanž nije napravio prekršaj, jer su objavili da će ga hapsiti čim napusti ambasadu Ekvadora.

„Novinar koji istražuje trenutno je, nažalost, najveći neprijatelj jer je globalno kritičko mišljenje čini se najveći neprijatelj“, zaključila je.

Vesna Mališić smatra da će naredna izborna kampanja biti burna i sa pojačanom ulogom tabloida, a u kojoj će novinari možda biti samo posmatrači. Ne veruje u to da će aktuelan polemika između SPS i SNS imati za posledicu odlazak socijalista u opoziciju, jer je „Dačić tu da gasi požare i na kraju će se sve zaboraviti“.

„Ova kampanja je u SNS postavljena tako da su Vučić i reforme naspram svih, pa čak i naspram SPS-a. A možda ćemo mi novinari biti samo posmatrači sudeći po tome kakve intervjue gledamo i čitamo a koji izgledaju fingirano i namešteno i u kojima su novinari suvišni“, kazala je ona.

Ona je ocenila da je u Srbiji danas mali deo medija kritičan prema vlasti, a veliki deo medija snishodljiv prema vlasti, dok je opozicija do te mere desetkovana da njihov uticaj nije toliki da bi se mediji njima bavili.

Podsetila je i da se brzo zaboravilo na postavljeno pitanje o praćenju i prisluškivanju novinara, te da je došlo do zamene teza iz medija bliskih vlasti pa su sporni postali oni koji iznose taj problem, tako da „atmosfera u kojoj se novinari prate, napadaju i omalovažavaju postaje normalna“.

Izvor: RTV http://rtv.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here