Home Izbori Poslanici o regularnosti predstojećih izbora

Poslanici o regularnosti predstojećih izbora

101
0
Poslanici o regularnosti izbora - Srbija izbori
Foto: B92/Tanjug arhiva

Beograd — Opozicioni poslanici kažu da će predstojeći izbori biti neregularni, a poslanici vladajućih stranaka navode da je mehanizam za kontrolu izbora zakonom definisan.

Vladajuće stranke dodaju da je priča o krađi izbora unapred pripremljen izgovor za loš izborni rezultat

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Milovan Drecun je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je zakonom definisan mehanizam za kontrolu izbora i da ne vidi šta bi moglo biti izvan zakona.

„Uvek su prisutni predstavnici OEBS-a, nekih drugih međunarodnih organizacija, nevladinog sektora u Srbiji. Ne znam šta podrazumevate pod tim dodatna kontrola“, kazao je on.

Drecun je ocenio da je srpsko društvo „u dovoljnoj meri“ demokratizovano i „politički sazrelo“ i da će na svakim narednim izborima biti sve manje nepravilnosti, sve manje razloga da bilo ko sa strane kontroliše.

„Za sve nas je veoma važno da ceo izborni proces prođe u demokratskom duhu, da se izrazi prava volja naroda. To je dobro kako za vlast, tako i za opoziciju. To pokazuje napredak jednog društva. Ja verujem da smo na tom putu bez obzira što će uvek biti nekih incidenata“, naveo je on.

Drecun je rekao da pretpostavlja da opozicija ne veruje u sopstveni izborni rezultat i da se zbog toga pripremaju izgovori da će izbori biti neregularni.

„Sumnjaju da će dobiti odgovarajuću podršku građana i već unapred priremaju izgovor kako da to opravdaju, a možda i posle da preduzimaju neke aktivnosti. Onaj ko ne veruje u sopstvene snage, u podršku građana, on već sada nalazi izgovore da izbori neće biti regularni“, rekao je Drecun.

Poslanik SPS Đorđe Milićević kazao je da ne postoji nijedna indicija da bi neko mogao pokrasti izbore.

„Mislim da se iza tog navodnog straha krije neprijatno iznenađenje koje će opozicija imati na ovim izborima, a to je izborni rezultat. Svi ti pokušaji udruživanja opozicije imaju jedan cilj, ne da bi se stvorila ozbiljna alternativa strankama vladajuće koalicije, što je nemoguće, već da bi se politički preživelo“, naveo je on.

Milićević je kazao da ne postoji mogućnost da neko pokrade izbore i dodao da stranke vladajuće koalicije imaju ogromno poverenje građana.

„Iza takvog navodnog straha opozicije stoji njihov loš rezultat i na parlamentarnim, posebno na pokrajinskim izborima, gde će građani reći šta misle o neradu pokrajinske vlade, sa Bojanom Pajtićem na čelu“, rekao je on.

Poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov je rekla da se ta stranka priprema za ozbiljnu kontrolu izbora i navela da su se prethodne tri godine dešavale izborne krađe i druge nepravilnosti, kao i fizičko nasilje na lokanim izborima.

Kako je navela, problem je što nadležni organi ni u jednom slučaju nisu reagovali, iako su svi incidenti prijavljeni.

„Pripremamo se za ozbiljnu kontrolu izbora, imaćemo „čuvare pobede“ naši birački odbori će da budu posebno obazrivi, a potom ćemo, gde bude potrebno ulagati žalbe, prigovore, sve što je na raspolaganju“, kazala je ona.Jerkov je rekla da veruje da će međunarodni posmatrači „obeshrabriti sve pokušaje zloupotreba“.

Poslanik SDS Marko Đurišić kazao je da zakon, ako se sprovodi, onemogućava manipulaciju na biračkim mestima.

„Pitanje je da li će se zakon primenjivati i da li će država i svi koji u izbornom procesu učestvuju izbore da organizuju u skladu sa zakonom“, rekao je on.

Đurišić je ocenio da je trenutno veći problem neravnopravna zastupljenost u medijima.

„Vidimo da je premijer svaki dan već u kampanji i dobija prostor u medijima, a opozicija ne može da računa na toliku pokrivenost“, naveo je on.

Poslanik Nove stranke Zoran Živković rekao je da ta partja, kao i većina građana Srbije, ponovo strahuje od izborne krađe.“Mislili smo da je period izborne krađe završen 5. oktobra 2000. godine…Krađe su već evidentirane na lokalnim izborima, ponovljenim u protekle dve do tri godine, a sada su očigledni novi simptomi iste bolesti. Nova stranka je formirala Centar za sprečavanje krađa i nasilja na izborima 2016. godine“, kazao je on.

Živković je rekao da je telefon tog centra objavljen na sajtu stranke, tako da svako može da ukaže na bilo koju nepravilnost ili pokušaj krađe.

„Naravno da će biti i više telefona i više operatera što izbori budu bliži“, naveo je Živković i izrazio nadu da će sve stranke opozicije doprineti da se, kako je rekao, spreči krađa.

„Pripreme za krađu su očigledne, imamo nelegalan izbor tužilaca, kao zaštitu od potencijalnog gonjenja onih koji kradu na izborima, imamo čistku u policiji, masovno doseljavanje po nekim beogradskim opštinama, kao što su Vračar i Stari grad. Sa Palilule… doselilo se 2.000 ljudi na Vračar“, naveo je lider Nove stranke i dodao da to može da se spreči.

„To isto je radio Milošević i 1996. i 2000. godine. I odgovoreno mu je tako što smo se dobro organizovali, javljali i upozoravali na svaki pokušaj krađe i fizički se suprostavljali tamo gde je bilo potrebno. Očekujem da će se to ponoviti i ove godine i mi ćemo imati adekvatan odgovor na to“, rekao je Živković.

Poslanik Levice Srbije Borislav Stefanović je ocenio da će predstojeći izbori biti daleko od „regularnih“ i da se već sada vidi da pripadnici opozicije i vlasti nemaju ravnopravan tretman.

„Levica Srbije će kao i ostale stranke opozicije učiniti sve da izbori proteknu u regularnom toku i mirnoj atmosferi. Mi ćemo imati kontrolore na biračkim mestima, kopije zapisnika i nadamo se mogućnosti da te stvari plasiramo u javnost, ako dođe do zloupotreba“, naveo je on.

Stefanović je rekao da su „izbori napravljeni“ da bi premijer, kako sam misli, dobio „godine mirnog vladanja“.

„Oni u tom smislu neće prezati od bilo kakvih postupaka koji će im tu većinu obezbediti. Iako je neizvodljivo da SNS dobije isti broj poslanika. Dakle, dobiće manje poslanika“, kazao je Stefanović.

Izvor: B92 http://www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here