Home Izbori Rašković-Ivić: Ukrupnjavanje patriotskih glasova

Rašković-Ivić: Ukrupnjavanje patriotskih glasova

108
0

BEOGRAD – Demokratska stranka Srbije (DSS) bi mogla sama da izađe na izbore, ali sam u svojoj unutarstranačkoj partijskoj platformi iznela da bi bilo dobro da se ukrupnimo na nacionalnom planu, jer smo hazardirajući tako 2014. godine ostali ispod cenzusa, ocenila je predsednica DSS Sanda Rašković Ivić.

Rašković Ivić je, u intervjuu za Centar za otvoreni dijalog, ukazala da je 14 odsto „patriotskih, nacionalnih glasova“ tada ostalo ispod cenzusa.

Mi smo potpisali koalicioni sporazum sa srpskim pokretom Dveri, biće tu još nekoliko manjih lokalnih stranaka i udruženja i u takvom formatu izlazimo na izbore, predočila je ona.

Rašković Ivić je istakla da patriotski blok može da sarađuje sa svima koji rade u korist Srbije i koji će da se pridržavaju da, na primer, nema prodaje preduzeća kao što je Telekom, nema prodaje zemlje.

Jedan od naših vrlo važnih principa jeste odnos prema Briselskom sporazumu i Ustavu. Taj sporazum treba poništiti i vratiti celu priču u Ujedinjene nacije, kao i da Ustav ne treba menjati već usavršavati i sprovoditi, poručila je ona.

Na temelju naših principa ćemo odlučivati sa kim možemo, a sa kim ne. Za Vojvodinu imamo slogan „Ne dam zemlju!“, najavila je Rašković Ivić.

Rašković Ivić smatra da put Srbije u Evropsku uniju nije dobar put „jer potapamo svoj mali brod, dajemo strahovite koncesije“.

Srbija tone u dužničko ropstvo, ali ne da bi se razvijala, nego da bi zatvarala budžetske rupe, kao i da bi dobila preporuke da može dalje da nastavi evrointegracije, rekla je ona.

Dobar put Srbije je van EU, oslanjanje na vlastite snage, uz jako oslanjanje na Rusku Federaciju, kao i na ostale zemlje BRIKS koje daju povoljnije kredite od Međunarodnog monetarnog fonda, zaključila je Rašković Ivić.

Podrška „Aleksinom zakonu“

Demokratska stranka Srbije podržava donošenje „Aleksinog zakona“ i posle izbora će se zalagati se za njegovo hitno usvajanje u Skupštini Srbije.

„Apelujemo na sve političke stranke, one na vlasti i opozicione, da na problem porasta vršnjačkog nasilja reaguju jedinstveno – donošenjem zakona čiji je nacrt, na inicijativu udruženja građana, izradila Dragana Ćorić. Bezbednost dece, sprečavanje vršnjačkog nasilja, nesumnjivi je interes celokupnog društva i zato stranačke razlike ne smeju da budu prepreka za hitno zakonsko utvrđivanje mera i sankcija koje tome mogu da doprinesu“, navodi se u saopštenju Informativne službe DSS.

Ta stranka ocenjuje da je vršnjako nasilje u porastu zbog situacije u društvu i da ono ne sme da bude ostavljeno na brigu samo savesnim majkama, već se protiv njega mora voditi institucionalna borba.

„Država je dužna da zakonom utvrdi obaveze svih učesnika procesa obrazovanja i vaspitanja u pogledu sprečavanja vršnjačkog nasilja i utvrdi oštre sankcije u slučaju njihovog kršenja. Samo tako mogu da se spreče nove tragedije i traume žrtava nasilja i da se osigura da deca u školama budu potpuno bezbedna i posvećena svom obrazovanju“, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: RTV http://rtv.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here