Home Izbori Ipsos: SNS ima podršku polovine opredeljenih

Ipsos: SNS ima podršku polovine opredeljenih

128
0
Logo Srpske napredne stranke - Srbija izbori
Foto: B92

Beograd — SNS u ovom trenutku ima podršku polovine opredeljenih građana, izjavio je direktor za istraživanje javnog mnjenja Marko Uljarević iz Ipsos stratedžika.

Kako navodi, procene da bi oni izgubili izbore ako odziv bude iznad 65 odsto su neopravdane, imajući u vidu aktuelne rejtinge opozicije.

„U ovom trenutku SNS ima podršku 28 odsto u ukupnoj populaciji, ili oko 50 odsto od svih opredeljenih građana Srbije (a takvih je 55 odsto), odnosno, u apsolutnim brojkama oko 1,5 miliona birača. U odnosu na januar 2014. SNS ima oko 320.000 više birača i kreće u kampanju sa boljom polaznom osnovom nego na prethodnim izborima“, rekao je Uljarević u intervjuu za „Danas“.

Prema njegovim rečima, ono što razlikuje SNS u odnosu na druge stranke jeste lider, i dok se lideri ostalih stranaka pozitivno kotiraju isključivo u domenu svojih birača, ili eventualno koalicionih partnera, Aleksandar Vučić ide iznad SNS od 300.000 do 500.000.

„Drugim rečima, on otvara vrata SNS za rezultat od 1,8 do dva miliona birača, ali će tek kampanja dati odgovor na pitanje da li će, i u kojoj meri, SNS uspeti da realizuje taj potencijal“, kaže Uljarević.

On je ukazao da je nakon hapšenja Miroslava Miškovića registrovan najveći rast podrške Aleksandru Vučiću, ali da je njegov lični rejting je od tada rastao u više prilika, a najveća podrška građana Srbije zabelena je u septembru 2015. tokom migrantske krize.

Upitan koliko su realne procene predsednika DS Bojana Pajtića da ukoliko bi izlaznost na predstojećim izborima bila više od 65 odsto, da bi to značilo da Aleksandar Vučić gubi izbore, on je rekao:

„Ukoliko bi na izbore izašlo 65 odsto upisanih u birački spisak, to bi značilo da je na izbore izašlo oko 4,4 miliona, odnosno od 80 odsto do 83 odsto prisutnih punoletnih građana Srbije. Iako smo ranije imali opravdane pretpostavke da veća izlaznost odgovara Demokratskoj i njoj bliskim strankama, čini se da sada ta pretpostavka može biti neopravdana imajući u obzir njihove aktuelne rejtinge“, rekao je Uljarević.

Upitan da li udruženo Boris Tadić i Čedomir Jovanović sigurno prelaze cenzus, on je rekao da, kada bi se izbori održavali u ovom trenutku, koalicija SDS i LDP bi sigurno prešla cenzus i imala najverovatnije nešto bolji rezultat od koalicije DS-NS.

Na pitanje da li bi šira koalicija (DS, LDP, SDS) osvojila više glasova od rezultata koji bi osvojili nastupom u takozvane dve kolone, Uljarević kaže da se u istraživanjima se ne vidi značajan sinergijski efekat od udruživanja te tri stranke „i rezultat te koalicije bi se vrteo oko prostog zbira glasova koje bi osvojile pojedinačno“.

Prema njegovim rečima, ako bi stranke samostalno izlazile na izbore, u ovom trenutku, daleko iznad cenzusa su samo SNS i SPS, dok se ostale stranke bore za cenzus.

On kaže da nije samo pitanje da li bi veća izlaznost ugrozila rejting SNS već i da li su ti „tradicionalni“ apstinenti homogeni u svom biračkom opredeljenu, i da li bi svi koji bi izašli glasali protiv SNS.

Kada se posmatraju oni koji kažu da sigurno ne izlaze na izbore, situacija je nešto drugačija jer su oni više naklonjeni desnoj opciji, rekao je Uljarević.

On smatra da su DSS i Dveri, u ovom trenutku, bliže cenzusu nego dvocifrenom rezultatu, ali smo još uvek daleko od izbora da bi se moglo reći koliki je domet te koalicije. Što se tiče SRS, on je rekao da će, za razliku od prethodnih izbora, Vojislav Šešelj učestvovati u kampanji, što im daje veće šanse da pređu cenzus.

„Sve u svemu, antievropske stranke, uključujući i one male koje vidimo u istraživanjima tek kada kampanja krene, mogu osvojiti oko 15 odsto od svih građana koji izlaze na izbore, ali još jednom, na to presudan uticaj mogu imati teme koje će biti ključne u kampanji“, istakao je Uljarević.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here