Home Izbori Kuda ide srpska opozicija?

Kuda ide srpska opozicija?

194
0
Lideri političkih stranaka - Srbija izbori

Glavni uslov za eventualnu saradnju opozicionih stranaka na predstojećim izborima i dalje je spoljnopolitičko poziciranje Srbije, odnosno dilema da li nastaviti evropske integracije ili zaboraviti na Evropsku uniju i okrenuti se savezu sa Rusijom. Ekonomska politika i dalje je u senci, odnosno put razvoja zemlje nije glavni uslov za saradnju opozicije. Liderima opozicije postavili smo po tri pitanja:

1. S kim iz opozicije ne biste mogli zajedno da izađete na predstojeće izbore i zašto?

2. S kim iz opozicije želite dogovor i koaliciju za izbore i zašto?

3. Da li Srbiji treba novo lice, poput Mosta u Hrvatskoj, i ko bi to bio?

Sanda Rašković Ivić, DSS

Sanda Rašković Ivić - Srbija izbori

1. DSS nikada ne bi mogao sa onima koji su za ulazak Srbije u NATO, koji su za nezavisno Kosovo i koji su za ulazak u EU bez obzira na nacionalnu i ekonomsku cenu koju građani i država treba da plate.

2. Ne bih imenovala poželjne partnere, ali možemo da razmišljamo o koaliciji sa svima koji su protiv ulaska u NATO, koji su skeptični prema EU i spremni da povuku kočnicu kada EU bude tražila od Srbije koncesiju koja dovodi u pitanje zdravlje (GMO hrana), bezbednost i ekonomsku sigurnost, kao i nacionalni ponos zemlje.

3. Most je nova snaga sastavljena od poznatih aktera. DSS i Dveri bi mogli da budu nova snaga i mogu da ponude novu politiku, pa ako hoćete i nova lica u politici.

Nenad Čanak, LSV

Nenad Čanak - Srbija izbori

1. Liga socijaldemokrata Vojvodine neće u koaliciju sa psihopatama, fašistima i nacionalistima.

2. Mogli bismo sa svima koji nisu psihopate, fašisti i nacionalisti.

3. Videćemo koliko će se Hrvatska usrećiti sa Mostom. Zasad to baš izgleda loše.

Saša Radulović, DJB

Saša Radulović - Srbija izbori

1. Ni sa kim ko koketira sa Vučićem, a još konkretnije to su Tadić, Čeda i Čanak. Za nas je “POTPUNA transparentnost” najvažnija, smatramo da stranke ne smeju da zloupotrebljavaju državu da bi zapošljavale svoje kadrove, da javni novac mora da se troši javno, da država mora da polaže račune građanima i radi u njihovu korist, a ne obrnuto.

2. Na izbore izlazimo sami. Mislimo da postoji samo jedan način da se pobedi Vučić na ovim izborima: ako sve prave opozicione stranke stave ideološke razlike po strani, okupe se oko konkretnog plana u 20 tačaka, podrže nestranačku listu i traže od više puta prevarenih i razočaranih građana ograničen mandat od godinu dana da sprovedu taj plan, uvedu red, oslobode medije, a zatim da sve stranke posebno izađu na fer i slobodne izbore.

3. Reciklirani kadrovi koji decenijama govore jedno a rade drugo prave buku i rasipaju maglu na političko-medijskoj sceni i zbog njih svi izgledaju isto, a pristojni ljudi beže od politike. Naš pokret je nov, način da se finansiramo je nov, nema tajkuna i nema prljavih biografija.

Bojan Pajtić, DS

Bojan Pajtić - Srbija izbori

1. DS je stranka koja je sa stranputice sukoba i ratova Srbiju prevukla na put evropskih integracija, put moderne, pravne, demokratske države. Zato nije moguća predizborna koalicija sa strankama koje su antievropske.

2. U koaliciju ćemo svakako ići sa onim strankama, udruženjima, sindikatima koji su u prethodnom periodu pokazali integritet i hrabrost, časno se sa nama boreći protiv režima koji je osiromašio, ponizio i zastrašio Srbiju. Radi se o organizacijama koje su sa nama, na demonstracijama širom zemlje, digle svoj glas protiv zla koje vlada.

3. Nova lica su uvek dobrodošla, ali Most baš i nije dobar primer. Nisam impresioniran načinom na koji su se poneli posle izbora.

Čedomir Jovanović, LDP

Čedomir Jovanović - Srbija izbori

1. Na izbore sigurno nećemo izlaziti sa strankama koje vode antievropsku politiku ili njihov politički program određuje nekakva politička ili ekonomska demagogija.

2. Uveren sam da je u interesu jačanja evropske i demokratske opozicije, kao i građana koji je podržavaju, da se dođe do dogovora koji podrazumeva postizanje najboljeg mogućeg rezultata u borbi protiv onih koji su danas na vlasti. Isključivo od toga zavisi kako će opozicija nastupiti na predstojećim izborima.

3. Ako je suditi po iskustvima iz Hrvatske, jedine gore stranke od onih starih, okoštalih bile su liste koje su iskakale kao iznenađenja na svakim izborima. Sad je to Most, ranije su bili Orah i Živi zid. Nova lica su uvek poželjna u politici, ali nije dovoljan kvalitet to što je neko nov. Stranke treba ceniti po programima, treba se više baviti suštinom, manje formom. Nažalost, nova lica na srpskoj političkoj sceni zasad nisu ponudila nikakav novi kvalitet.

Tadić ćuti

Jedini lider opozicione stranke koji nije odgovorio na tri pitanja “Blica” je Boris Tadić, predsednik Socijaldemokratske stranke. Tadićeva SDS je sklopila predizborni savez sa Jovanovićevom LDP s kojom će izaći na republičke izbore.

Izvor: www.blic.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here