Home Izbori Popović: Nova vlada treba da razvija intenzivnije odnose sa Rusijom

Popović: Nova vlada treba da razvija intenzivnije odnose sa Rusijom

105
0
Nenad Popović - Srbija izbori
Foto: Blic/ RAS Srbija

Predsednik Srpske narodne partije (SNP) Nenad Popović ocenio je danas da je Srbiji potrebna državna Kancelarija za ekonomsku saradnju s Ruskom Federacijom koja će pomoći poljoprivrednim proizvođačima da povećaju izvoz na tržište Rusije.

„Uveren sam da će nakon izbora, nova Vlada Srbije podržati ideju o formiranju Kancelarije i ojačati institucionalne kapacitete za razvoj bliže i intenzivnije saradnje s Rusijom“, izjavio je Popović za B92.

Predsednik SNP-a je gostujući u emisiji „Dobra zemlja“ naveo da Srbija ne sme da propusti šansu koja joj se ukazala nakon što je Moskva, pored Evropske unije, i Turskoj uvela sankcije na uvoz u Rusiju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

„Turska izvozi u Rusiju proizvode u vrednosti od gotovo sedam milijardi evra. Ukoliko zauzmemo samo pet odsto turskog izvoza, Srbija bi u Rusiju dodatno mogla da izveze robu u vrednosti od 350 miliona evra. To je izvanredna šansa za sve srpske privrednike, a pre svega poljoprivrednike“, naveo je Popović.

Predsednik SNP-a dodao je da izvoz u Rusiju ne sme da bude baziran samo na dobroj volji proizvođača, već je neophodna i veća podrška države.

„Našim poljoprivrednicima su potrebne veće subvencije, dugoročni krediti za novu opremu i tehnologije na 10 ili 20 godina i s niskom kamatom od jedan ili dva odsto godišnje koju bi država morala da subvencioniše. Na taj način bismo imali iste uslove kao i poljoprivrednici u Evropi i okruženju“, kazao je Popović.

Izvor: www.blic.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here