Home Beograd „Izbori usporavaju reforme, nadam se da ovde neće“

„Izbori usporavaju reforme, nadam se da ovde neće“

157
0
Izbori 2016 - Srbija izbori
Foto: B92, Tanjug arhiva

Beograd — Holandski ambasador u Beogradu Henk van den Dol izjavio je da izbori uvek usporavaju reforme, ali da se nada da se to neće desiti sada u Srbiji.

Ambasaor zemlje koja trenutno predsedava EU u intervjuu za Politiku izrazio je nadu da izbori neće usporiti evrointegracije.

„Evropske integracije traju dugo, godinama, i sasvim je izvesno da će u tom procesu u nekom trentuku biti izbora – da li je to sada ili 2018. – ali to je sigurno. Naravno ne treba da budemo naivni, izbori uvek usporavaju reforme u društvu, ali nadam se da to ne mora da se desi i ovog puta“, rekao je ambasador.

Van den Dol je rekao da se i on, kao srpski zvaničnici nada da će Srbija otvoriti poglavlja 23 i 24 o vladavini prava i reforme pravosuđa za vreme holandskog predsedavanja EU u prvoj polovini godine.

Upitan koliko u Briselu imaju strpljenja i razumevanja za odluku Beograda da ne uvede sankcije Rusiji, ambasador je rekao da nema sumnje, bez obzira što Beograd govori da je strateški cilj Srbije da bude deo EU i da održi bliske odnose sa Rusijom, da će Srbija morati da uskladi svoju politku sa spoljnom politikom EU.

„To se neće desiti sutra ili prekosutra, ali na kraju će ipak morati da se desi. Trenutno EU nije u situaciji da pritiska, što se tiče ovog pitanja, jer ovo poglavlje nije ni otvoreno i jednostavno se o tome još ne razgovara“, naveo je Van den Dol.

Amabasador je pohvalio konstruktivnu ulogu Srbije u dijalogu sa Prištinom, upitan da li je Brisel spreman da revidira deo Briselskog sporazuma koji se tiče Zajednice srskih opština po želji kosovske strane.

„Mislim da obe strane moraju da se koncentrišu na svoj deo zadatka, i kako da što konstruktivnije doprinesu normalizaciji odnosa, a ne da ističu ono šta druga strana radi ili ne radi“, rekao je ambasador.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here