Home Izbori Lider LDP-a bi u savez sa demokratama

Lider LDP-a bi u savez sa demokratama

155
0
cceda 1
Foto: Darko Ćirkov

Lider LDP Čedomir Jovanović požalio se svojim stranačkim kolegama da ne želi da bude talac sujete šefa SDS Borisa Tadića, zbog koje ne može u koaliciju sa DS.

– Jovanović bi hteo da savez koji čine njegov LDP i Tadićev SDS formira predizbornu koaliciju sa DS, ali mu na putu stoji Tadić – priča izvor “Blica” iz LDP.
Kako navodi, vrhu LDP smeta namera Tadića da on bude na čelu eventualnog proevropskog opozicionog bloka. Oni to vide kao glavnu smetnju za dogovor o koaliciji sa DS.

Iako istraživanja pokazuju da će SDS i LDP zajedno preći cenzus, u LDP strahuju da ipak neće uspeti da se vrate u parlament bez demokrata

– Vrh LDP nikako nije ni za ideju da okupljena ona podrži Tadića u trci za predsednika Republike sledeće godine. Svesni su da Tadić u suštini i nema ambicije da bude poslanik ili da vodi neko ministarstvo, već da ga najviše zanima predsednička funkcija, koju je i obavljao u dva mandata – navodi naš izvor.

Jovanovićevi apetiti su mnogo manji. On je svestan da njegova stranka mora da uđe u parlament, a garanciju za to vidi u savezu sa DS. Zato je Jovanović u više navrata i ponovio da dogovor koji bi eventualno postigla proevropska opozicija “ne sme biti talac bilo čije sujete, pa ni Borisove”.

Tadić u problemu u Vojvodini

SDS i LDP su stranke koje su među prvima napravile koalicioni dogovor o zajedničkom izlasku na izbore. Njima će se na republičkom nivou najverovatnije pridružiti i LSV Nenada Čanka, čija stranka je i na prošle izbore izašla sa SDS-om. Kada je u pitanju Vojvodina, situacija je nešto drugačija. Naime, LSV će na te izbore najverovatnije izaći samostalno, kao što to čine godinama unazad, DS i LDP razgovaraju oko zajedničkog izlaska, pa ostaje da se vidi kome će se u pokrajini priključiti SDS.

Izvor: Blic http://www.blic.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here