Home Izbori „Izbor Tačija za predsednika veoma rizičan“

„Izbor Tačija za predsednika veoma rizičan“

128
0
Kosovo - Srbija izbori
Foto: B92

Priština — Opozicione stranke na Kosovu najavljuju blokadu parlamenta kako bi sprečile da poslanici Skupštine za novog predsednika Kosova izaberu Hašima Tačija.

Kosovski zakoni nalažu da do 7. marta građani Kosova treba da dobiju novog predsednika, ukoliko se to ne desi, raspisuju se vanredni izbori.

Kosovska opozicija dale je rok vladi Kosova da do 17. februara podnese ostavku i raspiše vanredne izbore, u suprotnom organizovaće svakodnevne proteste.

S druge strane vladajuća većina namerava da pre 17. februara održi Skupštinu i izaberu Hašima Tačija za presednika Kosova.

Zbog suprotstavljenih stavova vlasti i opozicije, trenutno bi izbor Hašima Tačija za predsednika Kosova bio veoma rizičan, kažu kosovski analitičari.

Protiv Hašima Tačija, srpsko tužilaštvo je podiglo optužnicu zbog ratnih zložina nad srpskim civilima, a da bi postao predsednik neophodni su i glasovi srpskih poslanika.

Kosovski mediji prenose da lideri vladajućih stranaka znaju da su vanredni izbori neizbežni, ali da to ne iznose u javnost.

Beljuj Bečaj kaže da u ovakvim okolnostima vanredni izbori nisu rešenje.

Kosovska opozicija traži vanredne izbore I povlačenje sporazuma o ZSO .

Najavljuje blokadu sednice paralmenta na kojoj bi Hašim Tači bio izabran za predsednika. Kažu da je Tači kao ministar imao neuspehe u spoljnoj politici, jer Kosovo nije postalo član UNneska, još je bez vizne liberalizaciju i da su nezavisnost Kosova priznale samo još dve zemlje.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here