Home Izbori Izborni sistem po meri stranaka ili građana?

Izborni sistem po meri stranaka ili građana?

144
0
Skupština_Vojvodine_Srbija izbori

NOVI SAD – Nakon što su sredinom 2014. godine vojvođanski poslanici odlučili da promene izborna pravila, stranke u predstojeću izbornu trku u Vojvodini ulaze po proporcionalnom sistemu. Umesto dosadašnjeg kombinovanog izbornog sistema u kojem se 60 poslanika biralo po proporcionalnom, a isto toliko po dvokružnom većinskom sistemu, politički akteri će ovaj put biračima ponuditi samo liste sa svojim kandidatima. Tri „većinca“ u Skupštini Vojvodine Nenad Borović iz Demokratske stranke (DS), Darko Bađok iz Srpske napredne stranke (SNS) i Aleksandar Marton iz Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) nisu se složili oko toga koji je sistem bolji, ali su poručili da će njihove stranke biti odgovorne prema biračima i da će na listama biti kandidati iz svih delova pokrajine.

Poslanik DS u Skupštini Vojvodine Nenad Borović istakao je da je vatreni pristalica izbora na ime i prezime. On je za RTV ocenio da je loše što je takav sistem ukinut, kako kaže, preglasavanjem DS od strane njenog koalicionog partnera.

„Lokalna sredina se najbolje predstavlja kada bira neposredno svog predstavnika i mislim da će ova kampanja biti loša zbog toga što se vi, kao predstavnik građana, nećete pojaviti pred njima, već ćete biti birani ispred partije, ako ste se dogovorili i izlobirali da budete visoko na listi“, kazao je vojvođanski poslanik DS.

On je ocenio i da će se, pored „beogradizacije“ koja se dešava na republičim izborima, na pokrajinskim dogoditi „novosadizacija“.

„I to odgovorno tvrdim. Veliki broj manjih lokalnih samouprava, odnosno onih koje imaju dvadesetak hiljada birača, teško da će moći da imaju svog predstavnika u parlamentu Vojvodine“, dodao je Borović.

On je rekao i da će, kao potpredsednik pokrajinskog odbora demokrata, insistirati na tome da se na listi te stranke nađu predstavnici iz manjih sredina. Kako je rekao, DS je nudila dobro rešenje, koje je predviđalo da Vojvodina bude podeljena na 120 izbornih jedinica, ali taj predlog nije naišao na podršku.

„Dakle, koliko ima poslanika, toliko da bude i izbornih jedinica. I da, na primer, jedno poslaničko mesto ide na 12 do 15 hiljada građana Vojvodine. U Rumi ima 45 hiljada birača, pa bi nas troje iz tog grada bilo na listi i tako bi se i rangirali na njoj. Tako se ne bi dešavalo da ulaziš na listu samo ako si dobar sa stranačkim rukovodstvom ili sa nekim ko izlobira za tebe. Predstavnički sistem je najbolji model, ali nije bilo sluha kod koalicionih partnera, pa čak ni u SNS, koja ne sme na ime i prezime da ide na izbore“, istakao je Borović.

Na pitanje da li će DS staviti na dnevni red svoj najavljeni predlog nove izmene izbornog sistema, poslanik DS je kazao da je ta stranka spremna i sada da razgovara o tome, ali da nema sagovornika.

„A cela Ruma je izlepljena plakatima Aleksandra Vučića. Pa nisu ovo izbori za predsednika države Aleksandra Vučića, predsednika Pokrajinske vlade Aleksandra Vučića ili predsednika opštine Aleksandra Vučića. Ovakav proporcionalni sistem je potpuno nelogičan i podstiče da se ne radi, već samo da se dodvoravate stranačkom rukovodstvu. I to govorim kao neko ko je dva puta bio biran na ime i prezime“, zaključio je Nenad Borović.

SNS za političku odgovornost i zrelost

Poslanik SNS u Skupštini Vojvodine Darko Bađok kazao je da je ta stranka podržala promenu izbornih pravila pre dve godine, jer smatra da je nov sistem pravedniji prema građanima.

Bađok je za RTV kazao da je SNS na prošlim izborima imala negde ispod dva odsto manje glasova po proporcionalnom sistemu, ali da je zbog kombinovanog sistema DS dobila 60 mandata, a SNS 23.

„Danas bi nama takav sistem više odgovarao, ali smatramo da je pravičniji nov sistem, pa smo ga i podržali, jer želimo da Vojvodina bude jedna izborna jedinica“, istakao je poslanik SNS u pokrajinskom parlamentu.

Prema njegovim rečima, sada je na svakoj stranci da pokaže dostignut nivo demokratije i odgovornosti prema biračima i da na stranačkoj listi sa kandidatima za poslanike u Skupštini Vojvodine budu zastupljeni svi delovi Vojvodine podjednako. Nova izborna pravila, dodao je, jesu test za svaku stranku, ali SNS će, kako je rekao, još jednom pokazati političku zrelost i kandidovaće ljude koji dolaze iz svih delova pokrajine, pa će lista te stranke zastupati najšire moguće interese građana pokrajine.

„Uveren sam da će građane izneveriti baš one stranke koje imaju demokratiju u svojem imenu, a pokazale su najveći stepen autizma kada god na red dođe primena demokratskih principa i načela. Kao primer za to, reći ću da DS ni po starom izbornom sistemu, po kojem su građani birali poslanike u Skupštini Vojvodine 2012. godine, nije bilo stalo da ima u pokrajinskoj Skupštini poslanika iz grada Zrenjanina, koji zauzima najveću teritoriju u Vojvodini“, rekao je Darko Bađok.

On je ocenio da to pokazuje da problem u Srbiji ne predstavlja izborni sistem, već to što pojedine političke stranke pokušavaju da zloupotrebe čak i izborne liste kao priliku da „uhlebe svoje kadrove poslaničkom platom“, ne razmišljajući o tome da je skupština najveće predstavničko telo građana i da u njoj treba da sede ljudi koji će se, kako je naveo, boriti za svoje gradove i opštine, svoje sugrađane i koji će prenositi glas naroda.

Bađok je kazao i da SNS, za razliku od drugih, razume princip podjednake zastupljenosti, ali upozorava i na druge važne elemente, odnosno da je neophodno uzeti u obzir i stručnost kandidata, njihovu verziranost, spremnost da prate politiku stranke, da učestvuju u radu skupštine i unapređuju tu instituciju, a istovremeno da ne zaborave odakle su došli i gde se vraćaju.

„Sve to, kao i princip rodne zastupljenosti, uzećemo u obzir i birači će se, opredeljivanjem za listu SNS, opredeliti za najbolji tim ljudi. A ono što sa sigurnošću mogu da kažem jeste i da SNS pobeđuje u bilo kojem izbornom sistemu“, poručio je poslanik SNS.

Kandidati LSV iz svih delova Vojvodine

Pokrajinski poslanik LSV Aleksandar Marton ocenio je da ne postoji savršen izborni sistem i da je potraga za najboljim mogućim načinom predstavljanja građana dobra stvar.

On je kazao i da je poslednja izmena izbornih pravila u Vojvodini pozitivan iskorak u cilju pravičnog predstavljanja.

„Mešoviti proporcionalno-većinski izborni sistem je doveo do niza anomalija. Pokazalo se da je taj sistem snažno nagrađivao relativnog pobednika izbora, a isto tako je štetio drugim političkim partijama. Distribucija poslaničkih mandata nije pratila matematiku izbornih rezultata. Dogodilo se da je stranka sa 20,98 odsto glasova osvojila 48 odsto poslaničkih mandata, a na primer stranka sa 11,04 odsto glasova 8,3 odsto mandata. To je predstavljalo drastično odstupanje od volje birača“, objasnio je Marton za RTV.

On je dodao i da je postojala i velika nesrazmera u broju birača u izbornim jedinicama, pa su postojale i izborne jedinice sa 60 hiljada birača, ali i izborne jedinice sa sedam ili osam hiljada birača. To je, prema njegovim rečima, značilo da je u nekim izbornim jedinicama bilo potrebno i osam puta manje glasova da bi se osvojio poslanički mandat u odnosu na velike izborne jedinice.

„Nova skupštinska odluka garantuje pošteniju distibuciju poslaničkih mandata. Sasvim je sigurno da proporcionalni sistem izbora poslanika neće dovesti do velikih odstupanja u procentu glasova osvojenih na izborima i broju poslaničkih mandata koje će određena stranka imati. Zato je važeći izbor poslanika u Skupštini Vojvodine bolji i pravedniji od ranijeg i baš zato ga je LSV i predložila“, kazao je Aleksandar Marton.

Komentarišući kritike da će nova izborna pravila dovesti do toga da neće sve sredine biti zastupljene u pokrajinskom parlamentu, poslanik LSV je poručio da treba sačekati sam izborni proces i videti konačan sastav Skupštine.

„Nije nemoguće da će najveći deo lokalnih sredina imati svoje reprezente u novom sazivu predstavničkog tela građana Vojvodine. Treba istaći da je po važećoj odluci Vojvodina jedna izborna jedinica, pa su i svi poslanici, praktično, sem svojih stranka i poslanici koji reprezentuju celu Vojvodinu“, ocenio je Marton.

On je poručio i da će LSV imati kandidate koji dolaze iz svakog dela Vojvodine, jer na taj način želi da pokaže da je bitan svaki pedalj pokrajine i da će probleme rešavati preko izabranih predstavnika građana, te da nije bitno dolaze li oni iz Novog Sada, Zrenjanina, Bele Crkve ili Bača.

„Važno je još i naglasiti da je u životu svake političke stranke bitna ideje decentralizacije. Decentralizacija stranke jača samu stranku i doprinosi demokratizaciji odnosa u njoj. Decentralizacija je bitna činjenica kada govorimo o načinu odlučivanja u stranci, ali i distribuciji mesta u rukovodećim organima ili na izbornim listima. Srećan sam što u Ligi postoji jasna svest o tome i što i danas u Skupštinama Srbije i Vojvodine Ligu predstavljaju poslanici iz malih i velikih sredina, iz gradova, ali i sela. Tako će biti i ubuduće“, poručio je vojvođanski poslanik LSV.

Skupština Vojvodine usvojila je u junu 2014. godine izmene izbornih pravila glasovima poslanika vladajuće LSV i opozicionih poslanika, među kojima je bila i SNS, dok su poslanici takođe vladajućih DS i SVM bili protiv izmena. Poslanici su odbacili predlog predsednika Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora (SVM) da se rasprava odloži za mesec dana i da se to vreme iskoristi za dodatne političke konsultacije.

Demokrate su u septembru prošle godine najavile da će podneti inicijativu za novu promenu izbornih pravila u Vojvodini, a predlog te stranke podrazumevao bi personalizovani proporcionalni izborni sistem. Funkcioneri DS su tada poručili i da će otvoriti široku debatu o tom predlogu, ali i da ga neće stavljati na dnevni red Skupštine Vojvodine sve dok ne budu imali većinu za njegovo usvajanje.

Izvor: RTV http://www.rtv.rs
Foto: RTV http://www.rtv.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here