Home Izbori Plan opozicije – u dva koraka da pobede Vučića

Plan opozicije – u dva koraka da pobede Vučića

171
0
Sastanak opozicije - Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug

Pobeda zajedničkog kandidata opozicije na predsedničkim izborima 2017. vodi ka rušenju vlasti SNS, smatraju lideri DS, LDP i SDS, saznaje Danas.

Kako kažu izvori lista iz ovih partija, predstavnici ovih stranaka uveliko ozbiljno razgovaraju o načinu na koji bi u dva koraka vlast Aleksandra Vučića mogla da bude pobeđena.

Sagovornici lista „Danas“ navode da su prvi korak i cilj u tom planu pobeda na predsedničkim izborima koji slede 2017.

Zato je, kažu oni, važno naći zajedničkog kandidata proevropske opozicije koji bi najpre prošao u drugi izborni krug, a zatim, veruju u ovim strankama, i pobedio kandidata SNS.

Kako „Danas“ saznaje, iako je dosta rano, već sad se razmišlja o tom kandidatu, a kako je rečeno listu, nekadašnji predsednik Srbije, trenutno lider SDS Boris Tadić, za sada se sam ne nameće kao jedini izbor.

Ranije se, podsetimo, u medijima kao kandidat opozicije spominjao i zaštitnik građana Saša Janković, ali konačnog rešenja nema, s obzirom na to da ima vremena za ozbiljan razgovore na tu temu.

U ovim strankama kažu da je Tomislav Nikolić predsednik koji ne odgovara građanima koji su orijentisani ka Evropskoj uniji i da bi on čak i uz Vučićevu podršku, izgubio predsedničku trku bilo od koga ko mu se suprotstavi u drugom krugu.

Kako list piše, opozicija ne isključuje ni mogućnost da Vučić odluči da se ide na prevremene predsedničke izbore, iako signali iz njegovog okruženja govore da do toga neće doći.

Drugi korak u osvajanju vlasti je dobar rezultat na parlamentarnim izborima, kada god se raspišu, bilo za četiri ili za dve godine, naravno uz veliku pomoć i podršku predsednika države koji bi bio na njihovoj strani.

Iako se ovaj plan uveliko razrađuje, okosnica svih razgovora trojice lidera Pajtića, Jovanovića i Tadića jeste nastup na predstojećim republičkim izborima koji bi mogao da bude uvod u dalju saradnju i, kako se nadaju, ostvarivanje plana o smeni sadašnje vlasti.

Posle sastanka u petak, kojem nije prisustvovao Pajtić, u utorak su u ovim strankama očekivali da se trojica lidera čuju telefonom i dogovore o budućim planovima za razgovore o jedinstvenoj listi ili pak o izlasku u dve kolone.

Prema saznanjima lista „Danas“, još nije postignut dogovor o tome, a ukoliko se dogovore o izlasku na jednoj listi, tek predstoje ozbiljni razgovori i pregovori o prvom na listi i nosiocu liste.

Sagovornici lista kažu da je svima cilj što veća izlaznost na izborima, jer bi ona mogla da utiče i na rezultat koji bi proevropska opozicija mogla da ostvari.

Demokratska stranka u sredu održava sednicu Predsedništva kao pripremu za sednicu stranačkog Glavnog odbora, koja bi trebalo da bude održana ovog vikenda kada se očekuje stav tog tela o saradnji sa LDP i SDS.

Postoji mogućnost i da se odluka GO odloži ukoliko Predsedništvo do tada ne zauzme jasan stav o tome treba li na izbore ići sa svojom listom ili na listi sa liberalima i socijaldemokratama.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here