Home Izbori BITKA ZA NOVI PAZAR Na pomolu koalicija Pajtić-Ugljanin

BITKA ZA NOVI PAZAR Na pomolu koalicija Pajtić-Ugljanin

140
0
Pajtić_i_Ugljanin_Srbijaizbori

Lider Demokratske stranke Bojan Pajtić razgovaraće narednih dana o izbornoj koaliciji sa Sulejmanom Ugljaninom, saznaje nezvanično “Blic”.

Ovo je odgovor demokrata na koalicioni dogovor koji su prethodnog vikenda postigli Srpska napredna stranka i Socijaldemokratska partija Srbije Rasima Ljajića čime je praktično počela bitka za glasove u Raškoj oblasti. Izvor “Blica” iz vrha DS kaže da je kontakt sa Strankom demokratske akcije Ugljanina ostvaren, kao i da se nakon povratka Pajtića iz Brisela očekuje prvi sastanak dvojice lidera. Jasno je demokratama da neće biti lako da se ovaj savez ostvari i, kako kaže naš sagovornik, postoje određeni uslovi.

– Moraće Ugljanin da odustane od zapaljive retorike, previše je teških reči prethodnih meseci uputio. Ukoliko želi dogovor sa DS-om koji bi bio od koristi i nama i njima, moraće i da odustane od sulude ideje o autonomiji Sandžaka – tvrdi sagovornik “Blica”. Da podsetimo, pre samo dve nedelje, Ugljanin je na protestnom skupu “Pravda za Sandžak” izjavio da je “autonomija lek za trenutno stanje u Sandžaku”.

Kao što se naprednjaci trude da pobedu odnesu u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu i kao što su svesni da bi to bilo teško bez Ljajića, svesne su i demokrate da bi im za dobar rezultat značila podrška SDA.

SNS i SNDP se dogovorili

Predsednik SNS Aleksandar Vučić i predsednik SDPS Rasim Ljajić dogovorili su zajednički izlazak na predstojeće parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore

LDP ovog puta bez BDZ

U LDP Čedomira Jovanovića za „Blic“ navode da nisu u planu razgovori o saradnji sa BDZ Muamera Zukorlića, sa kojom su bili u koaliciji 2014. godine, ali su ostali ispod cenzusa.

Da je neophodna podrška regionalnih stranaka i da je bez njih teško doprti do građana u lokalnim sredinama, posebno kada je reč o manjinskim nacionalnim i verskim zajednicama, svesni su svi politički činioci.

Svestan je bio i lider Liberalnodemokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović kada je pred izbore 2014. formirao koaliciju sa Bošnjačkom demokratskom zajednicom Sandžaka koju vodi muftija Muamer Zukorlić, što ga je na kraju možda i koštalo boljeg izbornog rezultata i ostanka ispod cenzusa za ulazak u parlament.

U LDP-u su bili iznenađeni našim pitanjem o eventualnoj saradnji sa Zukorlićevom strankom i na predstojećim izborima.

– Nije bilo nikakvih razgovora, niti su u planu – kažu u LDP.

Izvor: Blic http://www.blic.rs
Foto: http://sandzakpress.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here