Home Izbori 2016 Đurić: Izbori će biti održani u celoj Srbji, pa i na Kosovu

Đurić: Izbori će biti održani u celoj Srbji, pa i na Kosovu

146
0

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas u Ranilugu da će predstojeći vanredni parlamentarni izbori biti održani na čitavoj teritoriji Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju.

Đurić je rekao novinarima da će parlamentarni izbori biti održani u svim srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji i da u vezi toga ne bi trebalo da bude bilo kakvih problema.

On smatra da u duhu normalizacije odnosa ne bi trebalo da bude bilo kakvih opstrukcija.

– Priština nema razloga da se ljuti zbog toga što će ti izbori biti održani ovde. To ne znači da mi njih teramo da iznose drugačije političke stavove od onih koje već iznose i koji su poznati, a sa kojima se mi ne slažemo – rekao je on.

Upitan da li će biti održani i lokalni izbori na Kosovu, Đurić je kazao da lokalni izbori na KiM su održani na osnovu Briselskog sporazuma, da Srbi imaju deset gradonačelnika i da se sada čeka formiranje ZSO koja je neophodna i koja može da omogući da i Srbi i Albanci idu napred.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju izjavio je danas i da će glavna tema sledećeg stastanka predstavnika Beograda i Prištine u Briselu biti sprovođenje dogovora o Zajednici srpskih opština (ZSO).

U Briselu o formiranju ZSO i suđenju Ivanoviću

Đurić je u Ranilugu rekao novinarima da je za Beograd na predstojećim razgovorima u Briselu „tema svih tema“ sprovođenje sporazuma o ZSO i da mora biti doneta izvršna uredba o osnivanju zajednice na način na koji je dogovoreno 25. avgusta prošle godine.

– To je ključni preduslov da bi gradili elementarno međusobno poverenje koje je na najvišem političkom nivou nužan uslov da bi se opšta politička klima popravila – ocenio je Đurić istakavši da kada bi imalo malo dalekovidosti kod onih koji odlučuju na drugoj strani onda oni ne bi sekunda oklevali u sprovođenju sporazuma o ZSO.

Đurić je ocenio da ZSO dugoročno može da donese neuporedivo bolje i normalnije odnose među Srbima i Albanacima, a samim tim i veću stabilnost i veću ekonomsku perspektivu za sve na Kosovu.

,,Nećete nikoga na KiM nahraniti time što ćete večito upirati prstom u Srbe na KiM i tvrditi da su Beograd, Srbija i naročito malobrojni Srbi na KiM izvor nestabilnosti i problema. Naprotiv, što više njima budete pomogli i što im budete dali šanse da se osećaju ravnopravno i sigurno, tako da mogu da planiraju svoju budućnost, to sigurno i vi možete da živite i spavate spokojnije.“
Marko Đurić

On je kazao da će uz ZSO na dnevnom redu razgovora u Briselu nužno biti i vladavina prava – uključujući i pravo na fer suđenje Oliveru Ivanoviću za koje je ocenio da je izostalo u dosadašnjem procesu koji je ocenio „kafkijanski“.

Srbija želi da razgovara

– Ponavljam, Srbija želi da razgovara i dogovara se za stolom za kojim nešto čeka i nas, a ne samo zahtevi, nepravde i poniženje. Mi želimo da razgovaramo za stolom za kojim jedni druge gledamo u oči i postižemo rezultat i za albanski i za srpski narod, a ne za stolom za kojim se Srbiji ispostavljaju ultimatum – rekao je Đurić.

Srbija razgovara na način da stvori stabilnost, da stvori preduslove našem narodu da opstane i razgovaramo isključivo sa tim ciljem i verujući u to da ima razuma i spremnosti da se gradi izvesna budućnost, kazao je direktor Kancelarije za KiM.

Đurić je pred današnji odlazk za Brisel gde će učestvovati na pripremi sastanka premijera Aleksandra Vučića i Ise Mustafe u sredu razgovarao u Ranilugu sa političkim predstavnicima Srba iz Kosovskog pomoravlja.

On je kazao da je u Kosovsko pomoralvlje došao da bi se konsultovao sa ovdašnjim Srbima pred nastavak razgovora u Briselu na najvišem nivou.

Sprovođenje sporazuma nema alternativu

– Došao sam da se konsultujem sa našim narodom na KiM i razgovaramo o tome šta i kako dalje. Svoj sud i stav o karakteru razgovora sam rekao i pre nekoliko dana i mislim da sprovođenje postignutih sporazuma nema alternative – rekao je Đurić i dodao da je to je jedini put za normalizaciju odnosa.

On je iz Raniluga gde je razgovarao sa žiteljima Kosovskog pomoravlja uputio poruku i građanima drugih delova Srbije „da je Kosovsko pomoravlje strateški značajno za ceo srpski narod, zbog toga što ovde živi 40.000 naši ljudi koji 16 godina zahvaljujući svom radu opstaju u teškim uslovima“.

Đurić je naglasio Srbi u Kosovskom pomoravlju opstaju zahvaljujući pomoći države, a da je njihov dalji ostanak na KiM veoma bitan poručivši Srbima u ovom delu Kosova da treba da planiraju svoju budućnost ovde.

On je kazao da će Srbija nastaviti da bude sa njima, nastaviti da pruža podršku, da bude svakodnevno u njihovim životima.

Đurić je prethodno sa gradonačelnikom Raniluga Gradimirom Mikićem u porti crkve Svetog Jovana razgovarao sa meštanima, a potom mališanima podelio 400 poklon paketića povodom Savindana predstojeće školske slave.

Izvor: www.blic.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here