Home Izbori VUČIĆEVI IZBORNI SNOVI Naprednjaci imaju pet ciljeva na izborima, od kojih je...

VUČIĆEVI IZBORNI SNOVI Naprednjaci imaju pet ciljeva na izborima, od kojih je jedan NAJVEĆI IZAZOV

130
0
Aleksandar Vuccich KZSS 11
Foto: Darko Ćirkov

Srpska napredna stranka ide na republičke izbore da utvrdi apslolutnu većinu za sprovođenje reformi koje je započeo premijer.

Izborni rezultat koji naprednjaci očekuju na republički izborima je siguran prelazak magičnih 50 odsto podrške i ostajanje apsolutne parlamentarne većine koja bi im obezbedila sprovođenje zacrtane politike. SNS očekuje i da u Vojvodini preuzme vlast od Demokratske stranke, za šta vodi kampanju još od osvajanja vlasti u Srbiji 2012. Takođe, poslednje četiri godine SNS je, jednu po jednu, osvajala vlast u lokalnim skupštinama opština. U svakom slučaju, naprednjaci očekuju da će zavladati u najmanje dve trećine opština.

Novi Sad - Srbija izbori

Misija: U Vojvodini 50 odsto podrške, ne manje od 40

OKOLNOSTI: Istovremeno održavanje svih izbora moglo bi da pomogne naprednjacima da u pokrajini iskoriste Vučićevu političku snagu i ostvare bolji rezultat nego u slučaju da su se održavali samo pokrajinski izbori.

KLJUČNI MOMENAT: Da bi formirali vlast u Vojvodini, naprednjacima će najverovatnije biti potreban jedan koalicioni partner. Poslednja istraživanja kažu da je SNS trenutno u Vojvodini na 42 odsto podrške. Čak i da se taj rezultat posle snažne kampanje popravi, neće biti dovoljno da sami formiraju vlast. Ipak, SNS će u Vojvodini moći da bira između potencionalnih koalicionih partnera.

SPS je slabiji u pokrajini nego u centralnoj Srbiji. Bajatović nije Dačić, Palma ne donosi mnogo. Mađari su već u koaliciji sa SNS na nacionalnom nivou i tu poziciju neće dovoditi u pitanje ulaskom u neku drugu koaliciju u Vojvodini. Animozitet između rukovodstava LSV i DS je veliki, pa je lakše zamisliti saradnju Čanka sa Vučićem nego sa Pajtićem.

PROGNOZA: Teško do 50 odsto.

MISIJA: Osvojiti većinu u svim opštinama

OKOLNOSTI: Jedan od ciljeva SNS i Vučića biće da pridobije glasače u opštinama u kojima im tradicionalno nisu naklonjeni ili u kojima su poslednjih 20 godina na vlasti njihovi politički oponenti. Čini se da DS oduvek vlada u beogradskim opštinama Stari grad, Vračar i Zvezdara, a pobedu očekuju da “odbrane” i u Smederevskoj Palanci, Batočini, Šapcu… Ne treba mnogo napora da se zamisli trijumfalno likovanje SNS u slučaju da osvoje dugogodišnje tvrđave DS-a u Beogradu.

KLJUČNI MOMENAT: Opet snažna kampanja na lokalu, ali i pojedini „novokomponovani“ članovi SNS sa uticajem u pojedinim opštinama, kao što je npr. Mihalj Kertes (Bačka Palanka). U Novom Pazaru naprednjaci sami ne bi mogli da se nadaju dobrom rezultatu, dok sa SDPS Rasima Ljajića mogu na vlast.

PROGNOZA: Moguća neprijatna iznenađenja za Vučića u unutrašnjosti, ali i prijatna u Beogradu.

Siniša Mali i Aleksandar Vučuć - Srbija izbori

MISIJA: Apsolutna većina u Skupštini Srbije

OKOLNOSTI: Ukoliko bi ponovila rezultat iz 2014. godine, kada je osvojila 48,35 odsto glasova, stranka Aleksandra Vučića bi imala apsolutnu vlast, čak i rezervu u slučaju da neki od poslanika promeni „mišljenje“ i stranu. Ali, ako bi umesto sadašnjih 135 mandata osvojili minimalnu većinu od 126 poslaničkih mesta, morali bi zarad stabilnosti da ojačaju većinu ulaskom u neku koaliciju. Idealan rezultat je sve iznad 135 mandata, jer taj broj garantuje čistu situaciju u parlamentu.

KLJUČNI MOMENAT: Mudrom kampanjom svaka stranka može da popravi skor. Ipak, nije tajna da naprednjaci u predizbornu trku ulazi s mnogo boljim novčanim saldom od konkurenata, čime rastu šanse za postizanje apsolutne većine. Ako tu dodamo ogroman koalicioni potencijal, SNS može da očekuje i dvotrećinsku parlamentarnu podršku.

PROGNOZA: Skoro izvesno.

MISIJA:Povećati podršku u svim opštinama

OKOLNOSTI: Posle izbora u maju 2012. godine vlasti na lokalu su sve češće pravljene po republičkom kalupu zbog ogromne „privlačne“ moći Vučića i SNS, pa je tako SNS preuzeo vlast u Šidu, Despotovcu, Žitištu, Vlasotincu, Požarevcu, Kruševcu, Smederevu, Lajkovcu, Obrenovcu, Beloj Crkvi…

KLJUČNI MOMENAT: Snažna i sveobuhvatna izborna kampanja SNS u manjim mestima, za šta ostale stranke nemaju novca, a čini se ni energije.

PROGNOZA: Skoro izvesno.

Niš - Srbija izbori

MISIJA: Idealno 55 odsto, a najmanje 46

OKOLNOSTI: Da se danas održavaju izbori, SNS bi osvojila nešto više od 50 procenata glasova, pokazuju poslednja istraživanja javnog mnjenja. Plan naprednjaka je da kampanjom u naredna dva i po meseca pokušaju da pređu granicu od 55 odsto. Tada bi osigurali svoju poziciju, ali i ućutkali sve kritičare, a za apsolutnu i stabilnu vlast ne bi im ni bio potreban koalicioni partner. Ipak, sve preko 46 odsto glasova objektivno bi bilo uspeh, sve ispod toga iznenađenje.

KLJUČNI MOMENAT: Prema ocenama istraživača, ni veća izlaznost ne bi naškodila naprednjacima. Sigurno jeste da im odgovara manja izlaznost jer imaju opredeljenu i disciplinovanu glasačku mašineriju, ali ni neopredeljeni nisu nužno listom protiv SNS.

– Na osnovu iskustva sa prethodnih izbora, ali i na osnovu aktuelnih podataka, rekao bih da se neopredeljeni distribuiraju na isti način kao opredeljeni kada dođe do izbora. Najveći broj njih bi opet glasao za SNS – izjavio je nedavno za “Blic” Marko Uljarević iz „Ipsos stratedžik marketinga“.

PROGNOZA: Teško do 55 odsto, ali 50 odsto nije nezamislivo.

Izvor: www.blic.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here