Home Izbori Krivične prijave zbog zloupotrebe biračkih spiskova

Krivične prijave zbog zloupotrebe biračkih spiskova

85
0
Glasački listići - Srbija izbori
Foto: N1/ Freeimages

Predsednik odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u Skupštini Pančeva Miloš Veselinov najavio je danas da će LSV podneti krivičnu prijavu protiv službenog lica zbog zloupotrebe biračkog spiska, koju su počinili Gradska uprava i Gradski odbor Srpske napredne stranke (SNS) u Pančevu.

Veselinov je naveo da je toj zloupotrebi i sam, kao građanin, bio svedok kada su mu na vrata stana došli aktivisti SNS-a u kampanji „od vrata do vrata“.

„Ne bi tu bilo ništa čudno da nisu počeli da pitaju ‘Da li tu živi ovaj, da li tu živi onaj…’ i počeli da nabrajaju sve moje ukućane. Na moje pitanje ‘Odakle vam taj spisak?’ odgovor aktivista je bio da je to ‘birački spisak’. Građani moraju da znaju. Birački spisak je zaštićeni dokument. Nije javan i ne deli se okolo“, kazao je Veselinov novinarima.

On je ocenio da, imajući u vidu zakonske odredbe koje se odnose na rukovanje biračkim spiskom i nadležnosti onih kojima je povereno rukovanje biračkim spiskom, odnosno lokalne samouprave Pančeva, nema sumnje da je reč o prekršaju gradske uprave i krivičnom delu osobe koja je birački spisak razdelila SNS-u.

„Nisam jedini primer ovakve zloupotrebe podataka građana u Pančevu. Više sugrađana je kontaktiralo i nas sa pitanjem da li su ovakve radnje dozvoljene. Poručujemo građanima da se ne boje ovakvih metoda ‘zastrašivanja’, da legitimišu osobe koje im dođu na vrata i slikaju spisak sa kojeg čitaju imena ukućana i njihove lične karte“, poručio je Veselinov.

Izvor: http://rs.n1info.com/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here