Home Izbori Razgovori opozicije u TRI CENTRA, svi imaju isti cilj i ISTOG PROTIVNIKA

Razgovori opozicije u TRI CENTRA, svi imaju isti cilj i ISTOG PROTIVNIKA

335
0
Boris Tadich Predsednik Srbije - intervju 1(1)
Foto: Darko Ćirkov

Opozicione stranke danas su nastavile razgovore o mogućem zajedničkom delovanju, ali su razgovori vođeni u „tri centra“, od kojih svaki pretenduje da bude budući centar okupljanja.

Opozicione stranke danas su nastavile razgovore o mogućem zajedničkom delovanju, ali su razgovori vođeni u „tri centra“, od kojih svaki pretenduje da bude budući centar okupljanja.

Predstavnici devet političkih stranaka i organizacija, među kojima i Nove stranke, DS, DSS, Dveri, ZZS i Pokreta za preokret, zatražili su od vlasti, sa svog sastanka, da obezbedi uslove za fer i demokratske izbore, a na učesnike u političkom procesu, javnost, medije i različita udruženja apelovali su da se uključe, kako bi se obezbedila „klima“ za takve izbore.

Istovremeno, predstavnici DS, LDP i SDS poručili su, sa svog skupa, da je za uspeh proevropske opozicije na izborima ključan dogovor te tri stranke, te da razlike koje postoje među njima nisu nepremostive. Ipak, odluka o tome da li će proevropska opozicija izaći na izbore kao jedna ili više izbornih lista, kako je preneo Čedomir Jovanović (LDP) po završetku sastanka, biće doneta u februaru.

Borislav Stefanović imao je danas prvo obraćanje medijima kao lider Levice Srbije. On je nastupio samostalno i ponudio ostalim opozicionim partijama koje nisu desno orijentisane, kao i pokretima, sindikatima i pojedincima, dokument pod nazivom „Srbija posle Vučića“ koji, kako je rekao, predstavlja alternativu sadašnjoj vlasti.

U očekivanju da se s tim organizacijama sastane naredne sedmice, Stefanović veruje da bi sadržaj dokumenta trebalo da bude prihvatljiv svim strankama levice ili centra.

PZP, DSS, DVERI - Srbija izbori

Njegov program, kaže, stavlja čoveka u prvi plan, a ne tržište, a opozicija treba da se okuplja oko ideja i programa, a ne oko lidera „koji žele samo što bolju poziciju za sebe“, zbog čega je Stefanović i dosadašnja okupljanja opozicije ocenio kao neuspešna.

A upitan upitan da komentariše potcenjivački odnos opozicionih partija prema Levici, on je danas na konferenciji za novinare poručio: „Samo nastavite da nas potcenjujete, obećavamo da će mnogi biti iznenađeni onim što će videti“.

Lider LDP Čedomir Jovanović, pak, objašnjavajući zašto je bitno postići najpre dogovor u trouglu DS, SDS, LDP, čiji je sastanak inače danas trajao sat i po, negirao je da to znači nipodaštavanje „malih stranaka“, jer, kako je rekao „Tadić, Mićunović i ja lično dovoljno smo dugo u politici da ne bismo nikada sebi dozvolili da iz nje isključimo nekoga diskvalifikacijom da je veliki ili mali“.

Dogovor je nužan, naveo je Jovanović, jer je već 2012. i 2013. godine bilo jasno da se politički život u Srbiji ne može normalizovati ako s jedne strane postoji dominantna Srpska napredna stranka, a sa druge dezorijentisana proevropska opozicija.

Levica Srbije - Srbija izbori

Odgovarajući na pitanja da li će biti jedna ili više izbornih lista, Dragoljub Mićunović, koji je sastanku prisustvovao u ime DS, rekao je da je jedna lista funkcionalnija i lakša, s obzirom na činjenicu da je izborno telo „rasuto“, ali da će konačna odluka biti doneta nakon istraživanja njenih pozitivnih i negativnih efekata.

Boris Tadić, lider SDS, smatra, medjutim, da nije namera da se gradjanima podižu očekivanja jednom listom, pa da se to onda ne ostvari, naglasivši da je sada potrebno poverenje svakog građanina…

Na sastanku devet partija, Aleksandra Jerkov je, ilustrujući tvrdnju opozicije da u Srbiji trenutno nema uslova za fer izbornu trku, pomenula čak 94 slučaja fizičkog nasilja u prethodne tri godine nad kandidatima, članovima i aktivistima, ne samo DS, već i drugih partija koje su protiv SNS.

Jerkov je rekla da odsustvo uslova za fer izbore ipak ne znači da je alternativa bojkot, jer ni to nije rešenje.

Izvor: www.blic.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here