Home Izbori Na Kosovu vanredni izbori ako do 7. marta ne bude izabran predsednik

Na Kosovu vanredni izbori ako do 7. marta ne bude izabran predsednik

165
0
Vlada Kosovo - Srbija izbori
Foto: Blic/ Tanjug/ AP

Ako do 7. marta Skupština Kosova ne izabere predsednika Kosova, biće raspisani vanredni parlamentarni izbori, ocenili su analitičari.

Ako do 7. marta Skupština Kosova ne izabere predsednika Kosova, biće raspisani vanredni parlamentarni izbori, ocenili su analitičari.

Skupština Kosova u narednom periodu suočiće se sa dva velika izazova – ratifikacijom sporazuma sa Holandijom o Specijalnom sudu i izborom predsednika.

U oba slučaja opozicija najavljuje da će biti protiv održavanja sednica sa tim dnevnim redom i da će učiniti sve da onemogući njihovo održavanje.

Aljbert Krasnići iz Demokratskog instituta Kosova, koji nadgleda zakonitost rada kosovske skupštine, rekao je da predsednik treba da bude izabran do 7. marta, a da će u suprotnom biti raspisani vanredni parlamentarni izbori.

“Ustavom je predviđeno da se u slučaju da parlament ne uspe da izabere predsednika ide na vanredne parlamentarne izbore u roku od 45 dana od raspuštanja skupštine”, rekao je Krasnići za program Glasa Amerike na albanskom jeziku.

Izvršni direktor Balkanske grupe za političke studije Naim Rašiti smatra da je na Kosovu glavni problem politička klima, beskompromisna borba vlasti i opozicije kao i nedostatak političke volje da se postigne dogovor.

Prema njegovim rečima proces izbora predsednika Kosova neće biti lak.

“Opozicija misli da sprečavanjem glasanja ošteti ili zbaci vladu, dok sa druge strane premijer nije učinio dovoljno da stvori povoljnu klimu za demokratski izbor predsednika”, rekao je Rašiti.

Predsednici Kosova Atifeti Jagjagi mandat ističe 6. aprila. Ustavom Kosova predviđeno je da 120 poslanika kosovske skupštine bira predsednika Kosova.

Koalicionim sporazumom Demokratske partije Kosova i Demokratskog saveza Kosova dogovoreno je da mesto predsednika Kosova u sledećem mandatu pripadne DPK.

Izvor: www. blic.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here