Home Izbori Lazarević: Izbori neće uticati na pregovore o ulasku u EU

Lazarević: Izbori neće uticati na pregovore o ulasku u EU

138
0
Brisel - Srbija izbori
Foto: Blic/ RAS Srbija

Najavljeni vanredni parlamentarni izbori ne bi trebalo da utiču na tok pregovora o članstvu u EU, jer Vlada i u tehničkom mandatu može da donosi odluke u vezi s pregovorima, rekao je član užeg pregovaračkog tima Srbije za pregovore sa EU Nebojša Lazarević.

Najavljeni vanredni parlamentarni izbori ne bi trebalo da utiču na tok pregovora o članstvu u EU, jer Vlada i u tehničkom mandatu može da donosi odluke u vezi s pregovorima, rekao je član užeg pregovaračkog tima Srbije za pregovore sa EU Nebojša Lazarević.

“Ne postoje tehnički ili proceduralni razlozi za bilo kakvo odlaganje ili usporavanje. Pregovarački tim postoji i radi. Vlada i u tehničkom mandatu ima pravo i može da donosi odluke koje su potrebne, na primer da usvoji pregovaračku poziciju ili akcioni plan”, rekao je Lazarević.

Lazarević, koji je direktor Centra za evropske politike (CEP), dodao je da i Skupština Srbije, odnosno njeni nadležni odbori, mogu da razmatraju pregovaračku platformu za neko poglavlje.

On je rekao da očekuje da će poglavlja 23 i 24 biti otvorena do juna i da će paralelno s tim početi i ispunjavanje uslova za otvaranje drugih poglavlja posle juna.

Lazarević je dodao i da su nove države članice prošle kroz više izbornih ciklusa od početka svog evropskog puta do ulaska u EU.

On je ocenio i da pitanje evropskih integracija neće u većoj meri biti “bitno u političkom smislu” na najavljenim izborima, iako pojedine stranke nastoje da izbore predstave kao referendum na kome će se građani izjasniti o EU.

Podsetio je da će se građani Srbije u svakom slučaju, pred ulazak u EU, izjašnjavati na referendumu o članstvu, kao što je to bio slučaj sa drugim zemljama, i to pošto se usaglasi sporazum o tome, odnosno pošto bude poznato pod kojim uslovima zemlja ulazi u Uniju.

Direktor CEP-a je ocenio i da izbori ne bi trebalo da se odraze na reforme, jer ih je većina vezana za pregovore o članstvu u EU, aranžman sa MMF-om ili za neki drugi aranžman, gde su “rasporedi vrlo strogi”.

Lazarević koji je u užem pregovaračkom timu zadužen za poglavlje 1 – slobodno kretanje robe, rekao je da se uži tim, formiran u avgustu prošle godine, “dobro uhodao” i da se redovno sastaje.

Taj tim, prema njegovim rečima, već radi neposredno sa predstavnicima ministarstava u pregovaračkim grupama i istovremeno uspostavlja dobre odnose sa odgovarajućim službama u Evropskoj komisiji.

Izvor: www.blic.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here