Home Izbori POLITIKO O SRPSKIM IZBORIMA Vučićev manevar za još veću kontrolu parlamenta

POLITIKO O SRPSKIM IZBORIMA Vučićev manevar za još veću kontrolu parlamenta

121
0
Aleksandar Vuccich KZSS 12
Foto: Darko Ćirkov

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sazvao je prevremene izbore uz obrazloženje da je zemlji potrebno još četiri godine stabilnosti da bi bila spremna da se priključi Evropskoj uniji, ali pravi razlog mogao bi da bude mnogo jednostavniji, a to je da on i njegova Srpska napredna stranka ubedljivo vode po anketama i da je skoro sigurno da će pobediti, piše danas portal Politiko (Politico) u svom evropskom izdanju.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sazvao je prevremene izbore uz obrazloženje da je zemlji potrebno još četiri godine stabilnosti da bi bila spremna da se priključi Evropskoj uniji, ali pravi razlog mogao bi da bude mnogo jednostavniji, a to je da on i njegova Srpska napredna stranka ubedljivo vode po anketama i da je skoro sigurno da će pobediti, piše danas portal Politiko (Politico) u svom evropskom izdanju.

Sazivanje prevremenih izbora je ispitani politički gambit za srpskog premijera Aleksandra Vučića koji je najavio izbore dve godine pre isteka svog mandata, piše ovaj portal u komentaru o srpskim prevremenim izborima.

– Vučić je dobar u izborima, voli ih i njegovi rejtinzi su bili izuzetno stabilni iako je sproveo neke teške reforme koje obuhvataju fiskalnu konsolidaciju i strukturalnu reformu. Tako da u ovom trenutku izgleda nezamislivo da vladajući SNS neće ponovo pobediti s velikom većinom – Politiko citira reči analitičara Nomure Timotija Eša.

Politiko podseća da ankete daju SNS-u 50 odsto i da je opozicija slaba i podeljena kao i da će izbori najverovatnije biti održani krajem aprila.

Portal ukazuje da je Vučić napravio sličan manevar 2014. kada je njegova partija bila u vladajućoj koaliciji, tada je SNS osvojio 48 odsto glasova, 158 od 250 mesta u parlamentu i Vučić je postao premijer.

Ovog puta on je suočen sa političkim i ekonomskim teškoćama, a novi mandat s još većom većinom će mu u tome pomoći, navodi se u komentaru.

Podseća se da je zemlja prošla kroz tri recesije od 2009. i da je prošle godine potpisala trogodišnji stendbaj aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom koji traži teže ekonomske reforme, uključujući privatizaciju i fiskalnu konsolidaciju.

Neki napredak je ostvaren u usvajanju novih ekonomskih zakona i delimičnih prodaja neke državne imovine ali zemlju tek čeka smanjenje javne administracije, ukazuje se u komentaru i dodaje da je u decembru vlada odustala od prodaje Telekoma Srbije, državne telekomunikacione kompanije koja se smatra najprivlačnijom državnom imovinom.

Vučić je takođe vodio kampanju protiv korupcije što je doprinelo njegovoj polularnosti, navodi Politiko, uz opasku da kritičari smatraju da je ta kampanja politizovana i da izbegava sumnjive osobe iz njegovog unutrašnjeg kruga.

On je napravio takođe ravnotežu između svojih nacionalističkih korena kada je bio ministar informisanja zastupajući tvrdu struju pod Slobodanom Miloševićem sa prijateljskijim prilazom starim neprijateljima Srbije u bivšoj Jugoslaviji.

Skupština Republike Srbije - Srbija izbori

Posebno je, kako se navodi u komentaru pružio ruku Bosni, prisustvovao zajedničkoj sednici sprske i bosanske vlade, ceremonijama za komemoraciju u Srebrenici, mada je takođe, prisustvovao i kontroverznim proslavama godišnjice osnivanja Republike Srpske, čije su snage počinile taj masakr, piše Politko.

Kako se navodi, Vučić održava sličan balans u spoljnjoj politici u kojoj je negova vlada odbila da se pridruži evropskim sankcijama Rusiji, ističući istovremeno da je posvećena priključenju EU.

Srbija je takođe vidno aktivna u pomoći migrantima pri prolazu kroz njenu teritoriju koju su hvalile diplomate, mada je, kako piše Politiko proces olakšan pošto malo tražilaca azila žele da ostanu u Srbiji i skoro svi streme ka mnogo bogatijoj Nemačkoj.

Vučić je naveo pregovore sa EU kao glavni razlog za njegov poziv na izbore, rekavši da su Srbiji potrebne pune četiri godine za neophodne pripreme da bi proces integracija postao nepovratan.

Opozicija ima ciničniji stav prema premijerovim motivima optužujući ga da centralizuje vlast, suzbija medijske slobode i neuspeva da se izbori sa usporenom privredom, navodi Politiko.

Portal citira reči portparola Socijaldemokratke stranke Konstantina Samofalova koji je rekao da predstojeći izbori nisu posledica izražene želje premijera da ubrza reforme, jer je on to mogao da uradi sa parlamenarnom većinom koju već ima.

– Naprotiv, premijer je sazvao prevremene izbore da bi produžio vlast – navode se reči Samofalova.

Izvor: www.blic.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here