Home Izbori POČINJE IZBORNA KAMPANJA Ko iz opozicije ulazi u parlament

POČINJE IZBORNA KAMPANJA Ko iz opozicije ulazi u parlament

134
0
_T5U0318
Foto: Darko Ćirkov

Sa parlamentarnim izborima Skupština Srbije mogla bi postati bogatija za šest ili sedam opozicionih stranaka.

Sa parlamentarnim izborima Skupština Srbije mogla bi postati bogatija za šest ili sedam opozicionih stranaka.

Naime, kako pokazuje poslednje istraživanje „Ipsos stratedžik marketinga“ objavljeno u decembru, osim DS Bojana Pajtića i SDS Borisa Tadića, koji već imaju poslanike u sadašnjem sazivu, u sledećem sazivu bi u poslaničke klupe mogao da sedne i LDP, ali i DSS, Dveri i SRS.

Ako srpska opozicija ostane pri stavu da treba da se ujedini, i nastavi da radi na tome, vrlo je verovatno da mogu da računaju na prelazak magične cifre od pet odsto podrške birača. Bar tako kažu istraživanja koja govore i da birači žele ujedinjenu opoziciju, ali i da bi stranke ujedinjene mogle da ostvare i za po dva odsto bolji izborni rezultat.

Istraživanje iz decembra “Ipsos stratedžik marketinga” pokazalo je da bi SDS i LDP zajedno imale osam odsto podrške, koalicija LSV, pokret „Dosta je bilo“ Saše Radulovića i Levica Srbije imali bi šest odsto, a ujedinjene DSS i Dveri šest odsto.

Ono što će u narednom periodu biti zanimljivo jeste i kako će izgledati kampanja svih osvih stranaka, na šta će se fokusirati, kako će pridobijati glasove, kojim će “oružjem pucati”.

Jovanović i Tadić - Srbija izbori

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar smatra da će u ovoj izbornoj trci DS u ofanzivu.

– Oni će politički napadati i biti istrajni u tome. Ti napadi su, iz ugla opozicije, sasvim logični. DS će biti izazivač. Kritikovaće Vučića i SNS i sve ono što mu i inače zameraju. Mislim da će napraviti mali zaokret ka levici i malo više se baviti socijalnom pričom u kontekstu ekonomskih mera koje je vlada preduzela – priča Klačar.

Kako kaže, desnica generalno nastupa sa mnogo bolje pozicije nego na prethodnim izborima, i da će jedna od centralnih tema biti borba protiv EU i približavanje Rusiji.

– DSS i Dveri su odlučile da se ne kockaju sa cenzusom ovog puta i zato su napravili savez. Ovde dve stranke će se fokusirati na ekonomski patriotizam. Za razliku od njih, fokus kampanje SRS je njihov lider Vojislav Šešelj – kaže Klačar.

Rezultat saveza SDS i LDP jednim delom zavisiće i od toga da li će im se priključiti LSV Nenada Čanka, ali i dinamike pregovora sa ostalim opozicionim strankama. Klačar smatra da će ove stranke imati blaži odnos prema SNS nego što je slučaj sa DS.

– Forsiraće socijalne i ekonomske teme daleko više od konfrontacije sa naprednjacima. Personalizovaće kampanju s obzirom na to da imaju dva vrlo prepoznatljiva lidera – Borisa Tadića i Čedomira Jovanovića – priča Klačar.

SNS na predstojeće izbore izlazi sa tri stvari: liderom stranke Vučićem, promocijom onoga što je do sada urađeno i napadom na konkurenciju, pre svega na DS, naročito u Vojvodini. Sa druge strane, SPS neće menjati oproban recept, baviće se socijalnim temama bliskim levici.

Izvor: www.blic.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here