Home Izbori NA DUGOM ŠTAPU Tadić bi na čelo opozicije, demokrate ni da čuju

NA DUGOM ŠTAPU Tadić bi na čelo opozicije, demokrate ni da čuju

136
0
Boris Tadich Predsednik Srbije - intervju 1
Foto: Darko Ćirkov

Lider SDS Boris Tadić bi da bude nosilac izborne liste i kandidat za premijera ujedinjene opozicije, što smanjuje šanse za dogovor, saznaje “Blic”.

Lider SDS Boris Tadić bi da bude nosilac izborne liste i kandidat za premijera ujedinjene opozicije, što smanjuje šanse za dogovor, saznaje “Blic”.

I pre nego što je sastanak održan, jasno je da su šanse da se opozicija ujedini u “borbi protiv Vučićeve vlasti” minimalne.

– Tadić je javno komentarisao odluku Pajtića da bude kandidat za premijera, Čanak je rekao da DS ne može da bude stožer opozicije i stvar je potpuno jasna – kaže izvor “Blica” iz vrha DS.

Naš sagovornik navodi da demokrate mogu da “popiju kafu sa Tadićem, Čankom i Čedomirom Jovanovićem, ali da je saradnja nemoguća”.

– Unutar DS vlada veliko nezadovoljstvo. Naši funkcioneri ne žele da čuju za mogućnost da Tadić ima bilo kakvu važnu ulogu u toj koaliciji – kaže naš sagovornik.

S druge strane, lider DS kaže da će na današnjem sastanku opozicije insistirati samo na jednom uslovu, a to je da se ne sarađuje sa SNS Aleksandra Vučića.

Pajtić navodi da DS želi da na programskim osnovama okupi stranke, organizacije i sindikate koji zajedno mogu da pobede SNS.

– Želimo da se sa opozicijom dogovaramo, a režim smenimo. Najveća smo opoziciona stranka i spremni smo da sarađujemo bez prepucavanja i nadmetanja unutar istog bloka – priča Pajtić.

Kako kaže, neće biti dobro ni za građane ni za pojedine partije koje su pozvane na sastanak da “nastave i dalje da napadaju DS kao što su činile dosad, a istovremeno izbegavaju da spomenu Vučića u kritičkom kontekstu”.

Prevazilaženje animoziteta i prihvatanje i tuđih aspiracija jedna je od stvari koja će uticati na to da se danas 18 stranaka koje su pozvane na razgovor sa demokratama ujedini.

Đorđe Vuković iz Cesida smatra da je ukrupnjavanje opozicije još daleko od osvajanja vlasti i da trenutno ima ograničen domet.

– Oni će privući jedan broj neopredeljenih ali, bar zasad, to neće biti dovoljno za promenu vlasti – kaže Vuković.

Koalicija SDS, LDP i LSV

Lideri SDS, LDP i LSV Boris Tadić, Čedomir Jovanović i Nenad Čanak predložili su svojim strankama da donesu odluke o formiranju saveza za vanredne parlamentarne izbore. Oni su juče poručili da su otvoreni za razgovor i s drugim strankama opozicije i da će predstavnici ovog bloka, kao savez a ne pojedinci, učestvovati na današnjim razgovorima koje je inicirala DS.

Izvor: www.blic.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here