Home Izbori Svetske agencije o Vučićevoj odluci o izborima

Svetske agencije o Vučićevoj odluci o izborima

149
0
Aleksandar Vuccich KZSS 13
Foto: Darko Ćirkov

Svetske agencije javile su da je premijer Srbije Aleksandar Vučić doneo odluku da se održe vanredni parlamentarni izbori, navodeći da taj potez ima za cilj da pomogne napredak Srbije ka EU.

Svetske agencije javile su da je premijer Srbije Aleksandar Vučić doneo odluku da se održe vanredni parlamentarni izbori, navodeći da taj potez ima za cilj da pomogne napredak Srbije ka EU.

Srpski premijer je danas pozvao na održavanje vanrednih paralamentarnih izbora kako bi zemlja mogla da se spremi za ulazak u EU do 2020, prenosi AFP, navodeći da će izbori biti održani dve godina pre redovnog roka.

Blumberg javlja da je Vučić je dobio odobrenje svoje partije da održi izbore dve godine pre roka kako bi promenio sastav vladajuće koalicije i sproveo nepopularne reforme.

On je na Glavnom odboru SNS rekao da je vladi potreban „pun mandat za teške odluke kako bi Srbija mogla da bude spremna da uđe u EU do 2020. godine“, prenosi američka agencija, napominjući da Vučić pokušava da pokrene ekonomiju posle trogodišnje recesije.

Rojters ocenjuje da Vučićev potez ima za cilj da učvrsti njegovu vlast i pomogne u napretku Srbije u pregovorima sa EU, podsećajući da je Vučičićeva SNS ubedljivo pobedila na izborima u martu 2014, a da još uvek ima visok rejting uprkos smanjenju penzija i plata u javnom sektoru.

Vučić sada treba da obavesti predsednika Tomislava Nikolića o raspuštanju vlade a Nikolić će zatim odrediti datum izbora, dodaje britanska agencija napominjući da je predsednica Skupštine Maja Gojković danas rekla da će se vanredni parlamentarni izbori održati istovremeno kada i opštinski i pokrajinski izbori.

Rojters podseća i da je Vučić optužio opozicioni DS da je doveo zemlju na ivicu kolapsa i obećao da će „razbiti spregu između političara, tajkuna, kriminala i korupcije“, dok ga protivnici optužuju za autokratiju, gušenje slobode medija i nedovoljan napredak na ekonomskom planu.

Italijanska agencija Ansa javlja da se srpski premijer izjasnio u korist vanrednih izbora kako bi, kako je rekao, razrešio“latentan društveni sukob“ u Srbiji koji sprečava i usporava tok reformi neophodnih za brze evropske integracje.

Njegova odluka je bila propraćena „ovacijama“ na skupu SNS, dodaje Ansa.

Vučićev SNS je prema svima anketama favorit na izborima sa rejtingom oko 50 odsto u poređenu sa 10 odsto podrške koliko uživa SPS, druga po snazi stranka po broju glasova.

Američki AP citira Vučićeve reči da su izbori nepohodni kako bi nova stabilna vlada mogla da ubrza ekonomske reforme a da su potrebne i promene u njegovom kabinetu.

Vladajuća koalicija u Srbiji ima jasnu parlamentarnu većinu, ali Vučić, kako se čini, „želi da cemnetira svoj uticaj u situaciji kada se špekuliše o neslaganjima SNS,“ ocenjuje AP.

Vučić je obećao da će težiti članstvu u EU, ali je zadržao i jake veze sa Rusijom, navodi američka agencija.

Izvor: www.rts.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here