Home Izbori MILIONSKI DUGOVI S kojim parama stranke idu u izbornu kampanju?

MILIONSKI DUGOVI S kojim parama stranke idu u izbornu kampanju?

169
0
az-srbijaizbori
Foto: Darko Ćirkov

Srpska napredna stranka je jedina partija koja u novu izbornu kampanju ulazi sa punim računom, dok su sve ostale partije u milionskim dugovima.

Srpska napredna stranka je jedina partija koja u novu izbornu kampanju ulazi sa punim računom, dok su sve ostale partije u milionskim dugovima.

Ukoliko budu raspisani izbori, predstojeća kampanja mogla bi biti najjeftinija u poslednjih 10 godina, jer u finansijskom škripcu na srpskoj političkoj sceni jedino nije SNS. Sve ostale stranke imaju milionske minuse na bankovnim računima i sada računaju na novac koji će dobiti iz budžeta.

– Deo novca iz budžeta biće podeljen strankama odmah, a ostatak po završetku izbora. Koliko će koja partija da dobije, zavisi od izbornog rezultata. Država će morati da plati izbornu administraciju i štampanje listića – objašnjava Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbije.

Očekuje se da će skupu kampanju voditi jedino SNS. Na prethodnim izborima ta stranka je potrošila oko 8,2 miliona evra, a već sada na računu ima oko dva miliona evra.

– Kao što su i sami rekli, naprednjaci već imaju višak u kasi, jer nisu potrošili sav novac koji dobijaju redovnim radom. S obzirom na finansijsko stanje i podršku kod birača, lako će ubediti bilo koju banku da im da kredit – smatra Đorđe Vuković iz Cesida.

Socijalisti imaju dugove, ali su u boljoj situaciji od opozicionih partija. Na prošlim izborima potrošili su oko tri miliona evra, a očekivano je da i ove godine od privatnih donatora skupe isto toliko.

Opozicione stranke imaju milionske dugove i teško da bi im bilo koja banka dala pozajmicu. U DS najavljuju skromnu kampanju, a LDP i SDS predlažu da se izborni marketing svede na TV duele i kampanje od vrata do vrata. U DSS kažu da neće uzimati kredite i da neće imati predizborne spotove.

Izbori će koštati oko 25 miliona evra

Uzimajući u obzir novac koji će izdvojiti država i sredstva koje su stranke u mogućnosti da prikupe, “Blicova” računica kaže da će na izbore za Skupštinu biti potrošeno između 20 i 25 miliona evra. Najveći deo, čak 15 miliona evra, biće izdvojeno iz budžeta.

Za kampanju bi ove godine država trebalo da izdvoji oko 580,7 miliona dinara, odnosno oko 4,8 miliona evra. Još oko 10 miliona evra, kako je bilo na ranijim izborima, država će morati da izdvoji za troškove administracije.

Izvor: www.blic.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here