Home Izbori VANREDNO Vučićevih pet razloga za izbore

VANREDNO Vučićevih pet razloga za izbore

115
0
acicvu-srbijaizbori
Foto: Darko Ćirkov

Premijer Aleksandar Vučić mogao bi već u ponedeljak da saopšti da li ćemo imati i vanredne parlamentarne izbore.

Premijer Aleksandar Vučić mogao bi već u ponedeljak da saopšti da li ćemo imati i vanredne parlamentarne izbore.

– Vučiću je već dosta svega, on je lično prelomio, ali želi da čuje i mišljenje najbližih saradnika kako bi raspisao opšte izbore – kaže za „Blic“ jedan funkcioner SNS.

Kako navodi, Vučiću je dosta konstantnih osporavanja koja dolaze sa svih strana, kritikovanja svega što je Vlada uradila i kreiranja afera.

– Pritom, Vučić sve udarce sam trpi i zato je spreman da ide na izbore i prihvati svaki rezultat – navodi izvor iz SNS.

Predsednik Vlade i lider naprednjaka je već prethodnih dana razgovarao sa najbližim saradnicima na temu vanrednih izbora, a juče je to bila tema sastanka sa predsednikom Tomislavom Nikolićem. Takođe je zakazao sednicu Glavnog odbora SNS za nedelju i tada će od stranačkog rukovodstva tražiti saglasnost da raspiše vanredne parlamentarne izbore i pre stranačke skupštine u februaru, ukoliko proceni da je to rešenje.

Ako se u međuvremenu ništa ne promeni, Vučić će dobiti odrešene ruke i praktično će dan kasnije moći da najavi republičke izbore. U tom slučaju parlamentarni izbori bi se održali istog dana kada i pokrajinski i lokalni, koji mogu da budu održani najranije 22. aprila, a najkasnije 22. maja.

Naprednjaci žele izbore što pre, pa je 24. april realan datum kada bi oni mogli da budu održani.

Analitičari smatraju da atmosfera u društvu nije jedini razlog za eventualnu premijerovu pozitivnu odluku, ali i da samo njemu i SNS vanredni izbori idu u prilog.

– Vanredni parlamentarni izbori bi učinili da Vučić osveži podršku za svoju politiku u biračkom telu i nastavi do kraja da realizuje ono što je započeo. Ubedljivom pobedom na republičkom nivou, povećao bi šanse svoje stranke i na lokalnim i pokrajinskim izborima kada je reč o rezultatu – kaže politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

– Pritisci koje trpi i sa levog i sa desnog političkog spektra su sve žešći i prirodno je da premijer želi da izađe iz te situacije, a to može samo opštim izborima – ističe Stanković.

Sociolog Vladimir Vuletić ističe da bi novoformirana vlada sa novim legitimitetom postala mnogo snažniji partner i na međunarodnom i na unutrašnjem planu. Unutrašnji pritisak da se raspišu izbori ne dolazi samo iz opozicije, ukazuje Vuletić i dodaje da je za svaku vladu mnogo lakše da vodi politiku ukoliko ima nedvosmislenu podršku javnosi.

Bojan Pajtić -Srbija izbori

Pajtić poziva opoziciju na dogovor

Lider DS Bojan Pajtić pozvao je juče sve opozicione stranke na sastanak 19. januara kako bi se dogovorili o nastupu na izborima.

– Mi sa 11 odsto podrške ne možemo da računamo da smenimo vlast u ovom trenutku. Pozivam sve proevropske stranke na razgovor o tome na koji način nastupamo na izborima, na koji način da se organizujemo i pružimo otpor režimu koji je osiromašio građane, koji nas je zadužio – rekao je Pajtić.

Izvor: www.blic.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here