Home Beograd Izbori mogući, „bolji od veće rekonstrukcije“

Izbori mogući, „bolji od veće rekonstrukcije“

141
0
Vučić - Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug

Beograd – Premijer Aleksandar Vučić rekao je da su mogući vanredni izbori u 2016. godini i da postoji samo jedan razlog da ih ne bude – eventualno usporavanje reformi.

Beograd – Premijer Aleksandar Vučić rekao je da su mogući vanredni izbori u 2016. godini i da postoji samo jedan razlog da ih ne bude – eventualno usporavanje reformi.

„Opcija izbora je moguća. Nemamo konačnu odluku, ali je moguće. Razlozi su brojni. Međutim, kada neko priča da su zvižduci razlog, to je smešno. Trpeo sam najgore uvrede, mogu da pretrpim i paradajz, i jaja, i uvrede, i najteže reči, pa sam sutra nasmejan, to je moj posao“, rekao je Vučić.

Vučić je naveo i da ako neko želi „veću rekonstrukciju“ ili izradu programa do 2020. godine, onda su izbori bolja opcija.

„Jedini razlog što ne mogu da kažem da ću to da apsolutno učinim, jeste da vidimo da li bi na bilo koji način to moglo da uspori ekonomske reforme. Makar 15-20 ili 30 dana. Svi ostali razlozi idu u prilog izborima“, rekao je Vučić

Premijer je želju da promeni više ministara nagovestio i u odgovoru na pitanje B92 zašto bi trebalo ići na izbore, ako SNS već ima sama većinu u parlamentu i prostora za svaku političku odluku.

„Politika nije matematika, to je greška mnogih što tako misle. Politika je život, moral, rad, psihologija, atmosfera, a nikada matematika. Mislite da li je važno da li će stranka Velje Ilića ili neka druga da ima pet ili osam poslanika? Nije. Ako je atmosfera u društvu takva da postoje stalno pritisci, ako vladi treba sveže krvi, ako je potrebna rekonstrukcija za pet ministara, onda bi to bilo mučenje, politički obračun koji bi trajao pet ili šest meseci. Kada vidite da nema stabilnosti jer svi vrše pritisak na tu stabilnost svakoga dana, ako opoziciju da govori svaki dan katastrofa, diktatura, cenzura, onda mislim da je demokratski da se to proveri“, rekao je Vučić.

Na pitanje da li je saglasan sa izjavom savetnika predsednika Srbije Ivana Mrkića, koji je rekao da Tomislav Nikolić ne podržava referendum u Republici Srpskoj, Vučić je rekao:

„Rekao sam pred Miloradom Dodikom prošle godine i ponovio sam nedavno da neću da promenim stav, ali i da Srbija neće da vrši pritisak na politiku u nekoj drugoj zemlji. To je još jedna od tema o kojoj razgovaraju Vlada i predsednik Srbije“.

Vučić ne demantuje da je bilo sastanka sa Nikolićem

Na novinarsko pitanje da li će, ukoliko budu raspisani izbori, ministar Bratislav Gašić ostati na funkciji do njihovog održavanja, Vučić je rekao: „Držim do svoje reči, ispuniću obećanje. Neko je na Tviteru opet to pustio, a bolje slušajte šta ja kažem nego špekulacije.“

Premijer je obećao da će Gašić definitivno biti smenjen sa funkcije u januaru.
On je ponovio da će se o konačnoj odluci o izborima konsultovati sa predsednikom Srbije i sa ljudima u stranačkim organima.

Vučić nije ni demantovao ni potvrdio da se juče sastao sa predsednikom Tomislavom Nikolićem i naveo je da „neće pričati o nečemu što nije najavljivano“.

Kako je rekao, ne plaši se da izgubi fotelju i ne bavi se stranačkim stvarima.

“Ja se nikada nisam rukovodio stranačkim razlozima i nikada neću, mene zanima samo Srbija. Ponoviću, ako ne dobijemo poverenje građana, ja neću opterećivati ni stranku, mene ne interesuju stranačke stvari, mene interesuje samo šta je dobro, a šta je loše za Srbiju“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, udruživanje opozicije je stvar njihove dobre volje, ali on smatra da se udružuju i oni koji o istim stvarima ne misle isto.

“Vidim strast i mržnju prema SNS i meni, to je sve u redu. Izbori su divna demokratska ustanova, ne plašim se gubitka vlasti, radio sam pošteno, nikada nisam ništa ukrao, jesam grešio, grešiću i ubuduće, živ sam čovek, ali mislim da nijednu nepristojnost nisam izgovorio niti napravio. Zemlju nisam obrukao, na narodu je da proceni da li je narod za plan i program ili za nešto drugo“, istakao je Vučić.

„Bavimo se glupostima, jer su neki izgubili privilegije“

„Hag tražio izveštaj o radikalima, dobiće izveštaj“

Premijer je rekao da će Haški tribunal dobiti izveštaj o nalogu za hapšenje funkcionera SRS Petra Jojić, Jova Ostojić i Vjerice Radetae koji su optuženi za nepoštovanje suda zato što su pretili, zastrašivali, nudili mito i na druge načine uticali na svedoke u slučaju protiv lidera SRS Vojislava Šešelja.

„Tražili su izveštaj, dobiće izveštaj“, kratko je odgovorio Vučić.

Govoreći o atmosferi u zemlji, Vučić je rekao da se u Srbiji „ide od laži do laži“ i da se javnost bavi glupostima, jer su pojedinci izgubili privilegije i mogućnost da se bave korupcijom.

„Do juče smo pričali o lažnim stanovima Siniše Malog, što nije istina, o lažnoj reklami SNS na utakmici, što se nije dogodilo…“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da misli da ima dobar odnos sa medijima, da odgovara na sva pitanja, a da je jedino što traži „pravo da misli svojom glavom“.

„Setite se pre tri godine, niste smeli da pitate šta hoćete, pitali su vas šta mislite da pitate.“

Ranije, Vučić je rekao da će 2016. godina biti bolja nego prethodne dve, a da je prvi cilj za Srbiju – očuvanje mira i stabilnosti u zemlji, ali i u regionu, „u trenutku kada vladaju ne laki odnosi u regionu, Evropi i celom svetu“.

Drugi cilj je unapređenje ekonomije, što je „mnogo važnije i nešto o čemu treba govoriti, a ne obazirati se na zveckanje oružjem“. Opširnije o ekonomskim temama na stranicama Biza.

Obraćanje premijera prekinuto je nakratko, nakon što je jednoj novinarki pozlilo.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here