Home Istraživanja Kojem političaru građani veruju?

Kojem političaru građani veruju?

196
0
Politika - Srbija izbori
Foto: B92

2016. godina će nam izvesno doneti lokalne i pokrajinske izbore, a nije nemoguće da ipak bude i vanrednih parlamentarnih izbora.

2016. godina će nam izvesno doneti lokalne i pokrajinske izbore, a nije nemoguće da ipak bude i vanrednih parlamentarnih izbora.

Sudeći po istraživanjima javnog mnenja krajem 2015. ali i početkom ove godine malo je onih koji imaju razloga za zadovoljstvo.

Predsednik Vlade Aleksandar Vučić osoba je kojoj ispitanici najviše veruju.

Vođa tima iz Nemanjine 11 ali i prvi čovek najjače stranke, srpske napredne nema razloga za brigu.

„Kako god da merimo, Vučić je ubedljivo prvi. Jedini koji ima više pozitivnih od negativnih ocena kao političar na javnoj sceni. On je jedini koji ima više pozitivnih od negativnih ocena kako obavlja svoju funkciju i on je dramatično iznad svih ostalih. Deset puta iznad prvog sledećeg u tom delu gde se traži u koga imate najviše poverenja“, kaže Srđan Bogosavljević, Stratedžik marketing klip 4361

Vladimir Pejić iz Faktora plus navodi da ono što je dominnatno u celoj toj priči jeste da građani Vučiću veruju.

„I kada je dobro i kada je loše oni njemu veruju. Čak i kada su neke loše vesti i kada on saopšti te loše vesti i da neko obrazloženje takvih loših vesti, a ne samo dobrih, građani njehmu veruju. Ima ju stprljenja za neke stvari“, kaže Pejić.

Daleko iza Vučića po poverenju građana su ostali članovi Vlade, kao i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

„Svi su oni mahom negativni nego pozitivni s tim što su članovi vlade koji su članovi SNS koja je ubedljivo najpopularnija, onda oni imaju bolje ocene nego oni koji nisu članovi neke stranke iz prostog razloga što bar deo stranke smatra da su oni u redu“, kaže Bogosavljević.

Negativan stav koji prevladava u odnosu na pozitivne poene u istraživanju, važi za većinu opozicionih lidera.

„To su uglavnom lideri opozicionih stranaka, kad kažemo tu je Bojan Pajtić, zatim Zoran Živković, ranije Čedomir Jovanović. E sad, ne znači da su oni omraženi, ali jednostavno oni koji nisu za njih, protiv njih su. To je negde i očekivano. Kako bude rastao i ako bude rastao rejting njihove partije sigurno je da će taj broj pozitivnih poena za njih biti veći a broj negativnih manji“, objašnjava Pejić.

Problem opozicija, prema mišljenju Bogosavlejvića, je taj što je ona podeljena u dva velika bloka koja teško mogu da se sastave.

„Onda unutar tih blokova ima puno malih kolona. Tako da ni na toj nacionalnoj strani nemate nikakvu homogenost među tim strankama i onda lider jedne stranke nije prihvatljiv za drugu stranku“, navodi Bogosavljević.

Skoro trećina ispitanih u novogodišnjoj anketi agencije Faktor plus veruju da će se na proleće glasati i za novi parlament.

Ako do izbora dođe samo pet stranaka i koalicija prema tom istraživanju prešlo bi cenzus. Ipak, stručnjaci upozoravaju da se reputacija dugo gradi, ali i lako ruši.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here