Home Izbori Živković i Veselinović podržavaju ideju o nesaradnji sa SNS

Živković i Veselinović podržavaju ideju o nesaradnji sa SNS

106
0
Zoran Živković - Srbija izbori
Foto: N1

Nova stranka i Pokret za preokret podržali su inicijativu Demokratske stranke za dogovor o zajedničkom opozicionom delovanju i potpisivanje obaveze da neće biti nikakve saradnje s vladajućom Srpskom naprednom strankom. LDP kaže da je opozicioni blok već formiran i poziva Pajtića da im se pridruži.

Nova stranka i Pokret za preokret podržali su inicijativu Demokratske stranke za dogovor o zajedničkom opozicionom delovanju i potpisivanje obaveze da neće biti nikakve saradnje s vladajućom Srpskom naprednom strankom. LDP kaže da je opozicioni blok već formiran i poziva Pajtića da im se pridruži.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković kaže da će se oni koji se potpisom obavežu da neće sarađivati sa SNS-om “kvalifikovati za prvi krug razgovora”.

Bivši premijer naveo je da će upravo to biti „kamen međaš“, da se utvrdi ko je prava opozicija a ko želi i da se „malo igra s (premijerom Aleksandrom) Vučićem“. ;

Predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović kaže da je taj pokret spreman da sa DS-om razgovara o zajedničkom predizbornom delovanju, a spreman je i da pristane na obavezu da se nakon izbora ne ulazi u koaliciju sa SNS-om.

„Ja sam spreman da taj papir potpišem, pošto smatram da je aktuelna vlast duboko štetna po Srbiju“, kazao je Veselinović agenciji Beta.

Ipak, Veselinović je postavio i pitanje da li će pojedine stranke proevropke orijentacije, koje su trenutno na lokalnom nivou na vlasti sa SNS-om, pristati na takvu vrstu postizborne obaveze. „Teško je očekivati da će pojedine stranke pristati na to“, smatra Veselinović.

On je Demokratskoj stranci postavio i pitanje da li se poziv odnosi i na inicijative i pokrete ili isključivo na političke stranke. „Ako se ovakva inicijativa odnosi na sve političke činioce, a ne samo na političke stranke, onda ona ima smisla“, kazao je Veselinović.

Veselinović je postavio i pitanje šta će biti posle izbora i kakav je plan i ideja delovanja, jer, kako je istakao, „to ne treba da bude samo antivučićeva i antisns koalicija“, kazao je Veselinović.

LSV: Pajtić prvo da garantuje da DS neće više da se cepa

Funkcioner Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš rekao je da je Liga spremna da potpiše sporazum da neće sarađivati sa SNS-om na poziv predsednika, ali da bi volela da Pajtić najpre garantuje da se demokrate neće dalje deliti i osipati.

„Naravno da smo spremni da potpišemo pošto mi ni danas ne sarađujemo sa SNS, jer da nije tako on (Pajtić) danas ne bi bio premijer Vojvodine. Ono što bismo mi voleli je da on prvo potpiše garanciju da se DS više neće raspadati“, rekao je Kostreš za agenciju Beta.

Kostreš je izrazio bojazan da će Pajtićev potez biti više marketinški, nego iskreni poziv na okupljanje opozicije.

„Jer, da je njegova (Pajtićeva) namera ozbiljna seo bi prvo i razgovarao sa (Borisom) Tadićem, (Čedomirom) Jovanovićem i (Borislavom) Stefanovićem koji su do juče bili njegove partijske kolege, pa onda kroz medije nudio savez. Ovako, i ova inicijativa će proći kao i nedavni mitinzi po Srbiji. Neslavno“, rekao je Kostreš za agenciju Beta.

Radulović: Više puta smo rekli da nećemo sa SNS

Saša Radulović - Srbija izbori

Pokret „Dosta je bilo“ je više puta rekao da sa SNS-om nikada neće ući u koaliciju, pa mu pozivi za to nisu potrebni, izjavio je predsednik tog pokreta Saša Radulović.

„SNS je rak na leđima Srbije. To takođe važi i za sve druge stranke koje kao paraziti žive na račun građana. Srbiji treba deklaracija protiv toga. Prvi korak je uvođenje potpune transparentnosti“, kazao je Radulović za agenciju Beta.

On, takođe, smatra i da to da li je stranka proevropske orijentacije ili ne, nije glavni problem Srbije, jer su i stranke tog profila, kao i evroskeptićne, do sada „pokazale isti kapacitet za korupciju, partijsko zapošljavanje, samovolju, urušavanje institucija sistema, sputavanje slobode medija, kupovinu glasova na izborima“.

„To treba da bude crvena linija politike, ne evroskepticizam. Glavni problem Srbije je partokratija i njen partijski parazitski sistem. Žrtve su građani“, kazao je Radulović.

LDP: Već postoji opozicioni blok

Lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović kaže da je opozicioni savez već formiran i pozvao Demokratsku stranku da mu se pridruži.

Jovanović je podsetio da je LDP već formirao savez sa Sociljaldemokratskom strankom Borisa Tadića, a kako je naveo, cilj tog saveza je da se pobedi Aleksandar Vučić i promeni nesposobna vlast. „Naša načela svakako podrazumevaju da nema saradnje sa vladajućim strankama posle izbora. Nepotrebno je da se preko medija kopiraju slične inicijative, pošto od toga korist nemaju građani, već isključivo stranke na vlasti. Naš poziv DS-u stoji od prvog dana“.

On je dodao da treba voditi razgovore o putu kojim Srbija mora da krene, a kao bitne teme izdvoijio je jasnu evropsku orijentacija zemlje, normalizaciju odnosa u regionu, rešenje kosovskog pitanja i unutrašnje političke i ekonomske reforme.

„Zbog toga je potrebna promena ove vlasti, ali i ujedinjena opozicija koja nudi jasan program iza kog će stati, a ne gomilu ličnih sujeta i uskostranačkih interesa. Podsećam da je upravo ovakvim ponašanjem opozicija i došla u stanje u kom se nalazi prethodne četiri godine, pa je sad krajnje vreme da počnemo odgovorno da se ponašamo“, naveo je Jovanović.

Predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić izjavio je da će ta partija do kraja januara ponuditi svim opozicionim strankama proevropske orijentacije da potpišu dogovor o predizbornoj saradnji koji bi podrazumevao i obavezu da nakon izbora ne ulaze u koaliciju sa Srpskom naprednom strankom.

Izvor: http://rs.n1info.com/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here