Home Izbori „Dačića zanima da li će biti vanrednih izbora“

„Dačića zanima da li će biti vanrednih izbora“

105
0
Dačić Ivica - Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug

Normalno je da pričamo sa koalicionim partnerima u izbornoj godini. Izbori su tema razgovara sa SPS-om, ističe za Danas Goran Knežević, potpredsednik SNS-a.

Normalno je da pričamo sa koalicionim partnerima u izbornoj godini. Izbori su tema razgovara sa SPS-om, ističe za Danas Goran Knežević, potpredsednik SNS-a.

Na pitanje kako vidi to što je Dačić inicijator tih razgovora i to preko medija, Knežević je ponovio kratak komentar da su razgovori uoči izbora sasvim normalna stvar i da u tome ne vidi ništa sporno.

Srpska napredna stranka objavila je saopštenje za medije u kojem, bez navođenja detalja, najavljuje sastanak sa koalicionim partnerom SPS u sedištu stranke naprednjaka.

Od funkcionera SPS Danas navodi da nije uspeo da dobije odgovore na pitanja šta SPS očekuje od sastanka sa SNS.

Kako je listu nezvanično rečeno u SPS, „treba prepustiti liderima Dačiću i Vučiću da saopšte o čemu su razgovarali, a za naše partije je svrsishodno da komentarišemo sastanak naknadno, zavisno od onoga šta će lideri naših stranaka saopštiti kao zajedničke smernice“.

S druge strane, u Pokretu socijalista, čiji je predsednik Aleksandar Vulin takođe tražio sastanak s premijerom Vučićem i naprednjacima, rečeno nam je da se još ne zna dan tog susreta.

Dačić je, posle sednice predsedništva SPS, pre dve nedelje, javno rekao da će zatražiti od Vučića hitan sastanak na kojem bi razgovarali i napravili dogovor o „saradnji u narednim godinama, u interesu Srbije i njene budućnosti“.

Kako je istakao, za budućnost i stabilnost Srbije od ključne su važnosti odnosi i saradnja SPS i njegovih koalicionih partnera PUPS i JS sa SNS.

Vučić je potom, uz čuđenje zbog čega mu Dačić upućuje takav poziv preko medija, rekao da će prihvatiti razgovor, ističući da ne zna o čemu lider SPS želi da razgovara sa njim.

Na pitanje da li je zadovoljan saradnjom sa SPS, Vučić je rekao da je „uvek nezadovoljan samo samim sobom“.

On je istakao da je „svako radio dobro, svako će da dobije narodnu ocenu. I ako nije radio dobro, dobiće narodnu ocenu, kao i mnogi koji misle da su izvanredno radili – pa ćemo da vidimo šta će narod da kaže. Valjda je narod vrhovni sudija.

Znam da mnogi ne vole kad pominjete imenicu narod, a ja baš volim. Eto. U inat onima koji ne vole da čuju narod“.

„Dačić je svestan da Vučić određuje političke procese u državi. Verovatno će želeti da dobije konačne odgovore od premijera na pitanja o tome da li će biti prevremenih republičkih izbora zajedno sa pokrajinskim i lokalnim. Da li da pokreće stranačku mašineriju, ili ne…“, ističe u oceni za Danas Dejan Vuk Stanković, politički analitičar.

On napominje da je u poslednjim danima postalo jasno da socijalisti neće zajedno nastupiti na izborima sa naprednjacima, u slučaju vanrednih parlamentarnih izbora, odnosno izvesno – na pokrajinskim.

„Međutim, savezi SPS i SNS su mogući na lokalnim nivoima, to je neupitno“, ističe sagovornik Danasa.

Prema njegovom mišljenju, može se očekivati da na današnjem sastanku bude sklopljen dogovor o tome da se izbegavaju stranačke diskusije u narednom periodu.

„Vučić i Dačić mogu napraviti sporazum o tome da se izbegavaju polemike, negativni odnosi u koaliciji. To bi mogao biti ne samo razlog sastanka već i njegov ishod. Čuli smo od potpredsednice SNS Zorane Mihajlović da je SPS jedini mogući saveznik naprednjaka, tako da mislim da će tok razgovora ići u smeru učvršćivanja tog stava“, zaključuje za Danas Dejan Vuk Stanković.

Izvor: http://www.b92.net/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here