Home Izbori REJTINZI Žestoka borba Dačića i desnice za drugo mesto

REJTINZI Žestoka borba Dačića i desnice za drugo mesto

132
0
Lideri političkih stranaka - Srbija izbori
Foto: Blic/ Jaroslav Pap/ Tanjug

Naprednjaci će i u 2016. dominirati na političkoj sceni Srbije, dok će u trci za drugo mesto biti SPS i stranke desnice, koje korak po korak jačaju.

Naprednjaci će i u 2016. dominirati na političkoj sceni Srbije, dok će u trci za drugo mesto biti SPS i stranke desnice, koje korak po korak jačaju.

Ako ne bude velikih potresa i lomova, manje-više je poznato ko će i kako u Novoj godini učestvovati u političkom životu Srbije. Jedina novost bi mogao da bude povratak desnice, koja 2014. nije prešla cenzus, a sada je izborni prag vrlo dostižan i koaliciji DSS-Dveri i Šešeljevim radikalima.

Istraživači javnog mnjenja i analitičari Đorđe Vukadinović i Đorđe Vuković slažu se da će SNS i dalje biti najsnažnija stranka.

– Ipak, mislim da će Vučićeva vlast biti na iskušenju. Njegova moć je prešla zenit i nisam siguran da će uloga SNS i njenog lidera biti baš toliko izražena kao pre tri godine – kaže Vukadinović.

U borbi za drugo mesto Vukadinović vidi SPS i blok u kom su DSS i Dveri. Veću prednost ipak daje Dačiću, i to u koaliciji s Draganom Markovićem Palmom.

Sanda Rašković Ivić - Srbija izbori

– To su opcije koje imaju neku šansu za dvocifreni rejting – objašnjava Vukadinović, ističući da bi u trku za drugo mesto mogla da uđe i DS, pod uslovom da prestane da se cepa. U suprotnom, ako demokrate nastave po starom, boriće se za prelazak izbornog praga.

Da će naprednjaci i u narednoj godini biti neprikosnoveni, smatra Đorđe Vuković iz Cesida.

SPS će, po njegovom mišljenju, ostati drugi po snazi, dok će se sve opozicione stranke, bilo levice ili desnice, “vrteti oko cenzusa”.

– SNS će verovatno postići isti, ili za nijansu bolji ili lošiji rezultat nego što je imala 2014. godine. Ako bude parlamentarnih izbora, naprednjacima je dovoljno da osvoje oko 40 odsto, što bi, kada se preračuna, bila apsolutna parlamentarna većina. Čini mi se da su DSS i Dveri još daleko od dvocifrenog broja, ali to ne znači da stvari ne mogu da se promene – priča Vuković za „Blic“.

Đorđe Vukadinović kaže da bi srpska politička scena mogla drugačije da izgleda na početku i na kraju sledeće godine, što će pre svega zavisiti od toga da li ćemo imati samo redovne lokalne i pokrajinske izbore ili će se ići i na vanredne parlamentarne.

SNS ne pada

Đorđe Vuković objašnjava da SNS zavisi od jednog čoveka i da je logično da će u jednom trenutku uslediti pad.

– Ali, nisam siguran da će se veza između Vučića i njegovih birača uskoro prekinuti – kaže Vuković.

Izvor: www.blic.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here