Home Izbori IGRA PRESTOLA Nikolića i Vučića

IGRA PRESTOLA Nikolića i Vučića

148
0
_T5U0377-1
Foto: Darko Ćirkov

Ako me ti podržiš na predsedničkim izborima, ja ću tebe na parlamentarnim. Ovako bi mogla da glasi ponuda Tomislava Nikolića Aleksandru Vučiću.

Ako me ti podržiš na predsedničkim izborima, ja ću tebe na parlamentarnim – ovako bi mogla da glasi ponuda Tomislava Nikolića Aleksandru Vučiću.

U susret izborima na proleće, pokrajinskim i verovatno parlamentarnim, dva najmoćnija političara moraju da se dogovore. Premijer i predsednik Srbije opet će podeliti karte u ovoj našoj domaćoj „igri prestola“, pri čemu je šef države koncentrisan pre svega na 2017. godinu, kada stižu redovni predsednički izbori.

Kako će izgledati igra prestola Nikolića i Vučića, za „Blic“ analizira Đorđe Vukadinović, koji upozorava da niti je Nikolićeva podrška Vladi apsolutna, niti on ima apsolutnu podršku SNS-a.

– Verovatno će biti pregovora o međusobnoj podršci. Suštinski, dil će biti u tome da Nikolić podrži Vučića na republičkim izborima, a da zauzvrat dobije to da on bude predsednički kandidat SNS. Ostalo, poput mesta na izbornoj listi za ljude koji su bliski jednom ili drugom, manje je važno – kaže Vukadinović.

Kako ističe, nema sumnje ko je od njih dvojice sada jači, ali bi Nikolićevo distanciranje moglo da naškodi SNS-u, a on sam bez SNS ne bi mogao da pobedi na predsedničkim izborima.

– Krajnji kompromis bi mogao biti da se predsednik Republike ubuduće bira u Narodnoj skupštini – zaključuje Vukadinović.

Koliku tačno podršku Tomislav Nikolić ima u SNS, nije potpuno jasno, jer su pojedinci prethodnih meseci i godina menjali stranu i priklanjali se Aleksandru Vučiću, upozorava analitičar Branko Radun.

– To je siva zona i zato jer kod nekih u SNS postoji dvostruka lojalnost: Nikolić je predsednik Srbije i osnivač stranke, a Vučić je šef u stranci i najmoćniji političar u državi – kaže Radun.

Zanimljivo je, dodaje on, da se od Nikolića nikada nije čulo da je tražio „pet ministara ili 10 ambasadora, što bi Tadić sigurno uradio”.

– Vučić bi na neke Nikolićeve zahteve verovatno pristao, jer je pragmatičan političar. I posle izbora 2012. i 2014. Vučić je, zarad šire slike i političke stabilnosti, davao i ono što ne mora. To možda ljudi u stranci ne vole, ali je vrlo pragmatično – konstatuje Radun.

Izvor: www.blic.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here