Home Niš Prvi sporazum ujedinjene niške opozicije

Prvi sporazum ujedinjene niške opozicije

142
0
Opozicija - Srbija izbori
Foto: juznevesti.com

Potpisivanjem Izjave o međusobnom nenapadanju, 6 stranaka i sindikat iz Niša koje se deklarišu kao opozicione započele su proces za koji veruju da će ih dovesti do koalicionog sporazuma.

Potpisivanjem Izjave o međusobnom nenapadanju, 6 stranaka i sindikat iz Niša koje se deklarišu kao opozicione započele su proces za koji veruju da će ih dovesti do koalicionog sporazuma.

U prepunoj sali niškog Media i reform centra pomenutu izjavu potpisali su predstavnici Demokratske i Socijaldemokratske stranke, Narodnog pokreta Srbije, Zajedno za Srbiju, Liberalnodemokratske partije, Reformističke stranke i Sindikata “SLOGA”.

Lider niškog SDS-a Dragoslav Ćirković ovo vidi samo kao prvi korak koji se izrodio posle tri zajednička sastanka.

,,Mi danas potpisivanjem ove izjave pravimo jedan korak u zajedničku priču koja se drugim rečima zove ujedinjena opozicija. Siguran sam da je to težak put koji nas obavezuje na odgovornost, ali sam siguran da imamo tu vrstu razuma da prepoznamo šta je Nišu najpotrebnije“ – rekao je Ćirković.

Jedan od onih koji, kako sam kaže, neće stati dok se koalicioni sporazum ne potpiše jeste Branislav Jovanović, predsednik Gradskog odbora Narodnog pokreta u Nišu.

,,U političkom životu ovog grada učestvujem od 1990. godine i mogu da kažem da nikad gora situacija nije bila. Učestvovao sam na svim izborima i sve me ovo podseća na 1996. godinu i zato ću svu svoju energiju da potrošim da naredne izbore dočekamo sa jednom zajedničkom listom opozicije“ – rekao je Jovanović.

Kako kaže predsednik Gradskog odbora DS u Nišu Miodrag Stanković, nakon ove izjave trebalo bi da se razmatra i Sporazum o međusobnoj saradnji.

,,Taj sporazum bi trebalo da definiše našu celokupnu saradnju. Krenućemo u izradu zajedničkog programa u koji će se svi uključiti, a mislim da ima dovoljno vremena da se uključe i druge organizacije. Na kraju nas čeka koalicioni sporazum“ – rekao je Stanković.

I on, ali i ostali potpisnici prvog opozicionog sporazuma, pozvali su i druge stranke koje deluju opoziciono da im se priključe, kao i udruženja, grupe građana, sindikati i omladinske organizacije.

Pored pomenutih, potpisnici takozvane Izjave o međusobnom nenapadanju su Raica Milićević ispred LDP-a, Bratislav Ilić iz Sindikata “SLOGA”, Blagoje Bradić iz Zajedno za Srbiju i Dragan Marinković iz Reformističke stranke.

Novi sastnak opozicije najavljen je za sutra kada će na dnevnom redu biti komunalna preduzeća i budžet.

Nova stranka tek treba da odluči

Iako je sastancima opozicije prisustvovala i Nova stranka, njihovi predstavnici danas nisu potpisali izjavu.

Miodrag Stanković iz DS-a kaže da je Nova stranka učestvovala u razgovorima, ali da su trenutno stopirali te aktivnosti zbog formiranja Gradskog odbora.

,,Nova stranka želi da sa novim rukovodstvom želi da razmotri ovu izjavu koju smo potpisali i ja očekujem da nam se onda i pridruže“ – rekao je Stanković.
Inače, Izborna konferencija Gradskog odbora Nove stranke u Nišu najavljena je za subotu u 12 sati, u sali Simfonijskog orkestra.

Izvor: www.juznevesti.com

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here