Home Političke partije Pokret socijalista

Pokret socijalista

281
0
Logo stranke Pokret socijalista - Srbija izbori
Foto: pokretsocijalista.rs

Pokret socijalista (Skraćeno: „PS“) je registrovana politička stranka u Srbiji. Osnivač i predsednik PS-a je Aleksandar Vulin, bivši funkcioner Saveza komunista – Pokreta za Jugoslaviju i Jugoslovenske levice. Pokret socijalista je politička stranka „levog centra“.

Pokret socijalista su osnovali bivši funkcioneri Socijalističke partije Srbije, zbog sukoba sa novom proevropskom politikom te stranke i zbog neslaganja oko koalicije SPS-a sa Demokratskom strankom 2008. godine u Vladi Mirka Cvetkovića.

Pokret socijalista podneo je 2011. godine inicijativu za dizanje spomenika u Prokuplju bivšem predsedniku Republike Srbije i Savezne Republike Jugoslavije Slobodanu Miloševiću, jer, kako su naveli, smatraju da u tom gradu treba da se nalazi spomenik jedne takve istorijske ličnosti. Prvi spomenik koji je podignut političaru iz bliske istorije u tom gradu je spomenik bivšem predsedniku Vlade Republike Srbije Zoranu Đinđiću.

U 2012. godini Pokret je ušao u koaliciju Pokrenimo Srbiju sa Srpskom naprednom strankom, Novom Srbijom i Pokretom snaga Srbije sa kojima je nastupao na izborima 2012, tada osvaja jedan poslanički mandat predsednik političke partije Aleksandar Vulin.

U 2014. godini Pokret je ušao u koaliciju Budućnost u koju verujemo sa Srpskom naprednom strankom, Socijaldemokratskom partijom Srbije, Novom Srbijom i Srpskim pokretom obnove sa kojima je nastupao na izborima 2014. Na ovim izborima Pokret socijalista osvaja tri poslanička mandata u Skupštini Republike Srbije.

Izvor: sr.wikepedia.org

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here