Home Niš Perišić: Nema prenosa, izbori nisu problem

Perišić: Nema prenosa, izbori nisu problem

168
0
Zoran Perišić - Srbija izbori 2016
Foto: Saša Đorđević / BETA/ juznevesti.com

Pošto ne postoji zakonski okvir za plaćanje bilo koje televizije da prenosi sednice niškog parlamenta, gradonačelnik Zoran Perišić kaže da prenosa neće biti, a ako opozicija i dalje opstruitra rad Skupštine i stvori krizu vlasti nije problem, kako kaže, ni da se ide na prevremene izbore.

Dan nakon prekida sednice od strane opozicije, jer nije bilo TV prenosa, gradonačelnik kaže da su ponude nekih televizija već stigle u Skupštinu Grada i da se cene po satu prenosa kreću od 1.000 do 1.500 evra.

Iako je to izdatak koji bi bio plaćen parama građana, rebalansom bi, tvrdi gradonačelnik, mogao da se reši. Međutim, problem je u zakonskoj proseduri za plaćanje bilo kojoj televiziji.

,,Ja legalnim i zakonskim mehanizmima ne mogu da obezbedim prenos ove skupštine. Ako opozicija može da nađe sponzora za prenos, ja ih pozivam da urade i to, ne mogu da nađem drugačiji model, a razgovarao sam i sa predsednikom Skupštine Miletom Ilićem, za obezbeđivanje ovog skupštinskog prenosa ‘’- kaže Perišić.

Navodi da iste probleme nakon privatizacije medija imaju i Novi Sad i Kragujevac i da takođe nemaju rešenja, a ukoliko ga opozicija ima, ali u zakonskim okvirima, on će biti spreman da potpiše.
Na novinarska pitanja šta će biti ukoliko opozicija i dalje opstruira rad parlamenta jer nema prenosa, Perišić je rekao da se ne boji ni vanrednih izbora.

,,Ako je opoziciji cilj da uvedemo Grad u krizu vlasti, a to se može desiti, to nije problem. Zna se koji su mehanizmi države da se izađe iz toga. Imaćemo u tom slučaju izbore u Nišu nekoliko meseci ranije u odnosu na ostatak Srbije. Što se mene tiče, ni to nije opcija od koje bi pobegao. Znam kako se kotira SNS u ovom gradu, znam kako se kotira moj rad i ja nemam problem sa tim ‘’- rekao je Perišić.

Podsetimo, rok za nastavak sednice koja je prekinuta juče je 15 dana, a odbornici DS, SDS, DSS i NPS koji su juče prekinuli sednicu kažu da neće dozvoliti njen nastavak bez prenosa i da će “demokratiju braniti telima”.

TESAN KVORUM

Zakonska rešenja za dalje opstrukcije su prema Poslovniku o radu niške Skupštine udaljavanje sa sednice “neposlušnih” odbornika i nastavak zasedanja bez njih.
Međutim, juče je ukupan broj odbornika, kako je rekao na početku predsedavajući Nenad Stanković, bio 37, računajući i odbornike opozicionih stranaka.

Vodeći se inače lošom statistikom kada je reč o kvorumu, ukoliko vladajuća većina odluči da radi bez opozicije, postavlja se pitanje da li će kvoruma uopšte i biti.

,,Nisam juče brojao odbornike, mislio sam da ih je bilo više. Kada nastavimo zasedanje, ako izađe sva opozicija, ja vam kažem, biće skupštinske većine. Biće onoliko koliko je potrebno da postoji kvorum za nesmetano funkcionisanje Skupštine Grada ‘’- kategoričan je Perišić.

Za sada je neizvesno kada će sednica biti nastavljena, ali bi sigurno trebalo što pre, jer u celoj ovoj situaciji najviše trpe radnici JKP “Gorica” koji čekaju usvajanje programa preduzeća kako bi reorganizacija bila završena i oni mogli da rade i primaju plate.

Takođe, neophodno je i usvajanje rebalansa budžeta za dalje nesmetano funkcionisanje Grada.

Izvor: www.juznevesti.com

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here