Home U fokusu „Obrazovanje je ključ rešavanja svih problema“

„Obrazovanje je ključ rešavanja svih problema“

189
0

,,Obrazovanje jeste ključ rešavanja svih problema, a statistika o inkluziji Roma nije dobra i mora da se popravi“, to je izjavila potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja u infrastrukture Zorana Mihajlović.

“Statistika je uvek neumoljiva i daje nam podatke koji nisu dobri i moraju da se poprave u periodu koji je ispred nas. Prema statistici samo jedan odsto Roma i Romkinja završava više i visoke škole, a 87 odsto njih uglavnom ima osnovno obrazovanje ili niže od toga“, rekla je Mihajlović na otvaranju konferencije “Sistemi podrške za unapređenje obrazovanja Roma i Romkinja“

Navodeći da je cilj da se kroz obrazovanje pomogne Romima i Romkinjama, ona je istakla da država želi da ih vidi u školama, da škole završe i da se uključe u društveni i politički žovot i na mestima gde se upravlja i gde se odluičuje.

Ona je najavila da će posebna pažnja, u narednom periodu, biti posvećena u Romkinjama, devojčicama, pre svega da uđu u proces obrazovanja i nakon toga da budu uključene u društveni život.

“Ne možemo da se pomirimo sa činjenicom da samo jedan odsto Roma i Romkinja danas ima više i visoke škole. To mora da se menja, menjaćemo kroz strategiju i kroz naše konkretne akcije koje sprovodimo. Obrazovanje je samo jedan deo tog procesa, ali veoma važan u odnosu na sve druge procese“, rekla je Mihajlović.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić rekao je da ciljevi nisu da postoje jednaka prava i jednak nivo upisa u škole, niti da se svi na isti načion zadržavaju u školi, već da je cilj da svi na pođednak način odlučuju o svojoj karijeri, samostalno donese odluke i imaju pođednaku šansu za zapošljavanje jednog dana.

“Ono što je pred nama je da se pozabavimo malo više diskriminacijom u obrazovnom sistemu jer čak i afirmativne mere predstavljaju određenu vrstu diskriminacije“, rekao je Verbić.

On je najavio i da će do kraja ove godine radna grupa, koja na tome radi, će doneti pravilnik o prepoznavanju diskriminacije u obrazovnom sistemu.

“Isto tako ćemo imati i pravilnik za afirmativne mere za uključivanje Roma u obrazovni sistem“, rekao je Verbić.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here