Home Beograd Milosavljević: Planom do kontrole trošenja sredstava

Milosavljević: Planom do kontrole trošenja sredstava

197
0
Borko Milosavljević - Srbija izbori
Foto: Blic

Suštinu poslovno-finansijske konsolidacije javnog sektora u Beogradu čini uspostavljanje jasne kontrole grada kao osnivača nad javnim preduzećima.

– Ovaj princip, koji smo uspostavili prošle godine, dao je rezultate i zato tako nastavljamo i ove godine. Jedan od najboljih vidova kontrole je preventiva, to jest kada nešto dobro isplanirate. Zato smo ove godine dali nalog svim javnim preduzećima da nacrt verzije programa poslovanja za 2016. dostave do 15. oktobra ove godine – rekao je pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević.

Planovi poslovanja za narednu godinu se već nalaze u Gradskoj upravi.

Od 15. do 30. oktobra će Uprava za cene Grada Beograda sa resornim sekretarijatima detaljno pregledati pristigle programe, ispravljati eventualne nedostatke i dati komentare. Nakon toga, od 15. novembra do 15. decembra, ispravljene verzije programa poslovanja će svako preduzeće pojedinačno prezentovati komisiji koju će činiti gradonačelnik, pomoćnik gradonačelnika, resorni sekretar, predstavnik Interne revizije i predstavnik Uprave za cene.

Nakon kontrole ove komisije usaglašeni programi poslovanja biće prosleđeni na usvajanje 1. januara 2016. godine.

– Planovi poslovanja imaju direktan efekat na radove u svim opštinama i na taj način znatno utiču na poboljšanje života građana. Pošto se planovi poslovanja sastoje od plana radova i finansijskog plana iz kojih sledi i plan javnih nabavki, proizilazi da što su bolji usvojeni planovi radova to je bolji kvalitet usluge koju pružaju javna preduzeća, a bolji i detaljniji finansijski plan automatski znači veće uštede i racionalniju potrošnju sredstava – istakao je Milosavljević.

Ove godine unapređena je procedura pripreme planova poslovanja.

– Ovim s jedne strane doprinosimo preventivnoj kontroli trošenja sredstava javnih preduzeća, a s druge strane, kontinuiranom poboljšanju usluga koje ona pružaju – kazao je Milosavljević.

Čitavu ovu i prošlu godinu obeležio je i terenski obilazak mnogih opština i sagledavanje realnih problema na terenu: nedostatak vodovodne i kanalizacione mreže, igrališta za decu, parkova i slično.

Pomoćnik gradonačelnika je zaključio da se programima poslovanja javna preduzeća stavljaju u funkciju unapređenja života i rada sugrađana, što i jeste njihova osnovna uloga.

Izvor: www.blic.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here