Home Intervjui Krkobabić: Trećina mandata ili razlaz!

Krkobabić: Trećina mandata ili razlaz!

239
0
srbijaizbori.com,vecernje novosti

Ukoliko Ivica Dačić u najskorijem roku ne odgovori na moj predlog da PUPS-u pripadne trećina poslaničkih mandata koje zajedno osvojimo, smatraćemo da je ta korektna ponuda odbijena. Moraćemo da se okrenemo traženju drugih koalicionih partnera.

Izvor: Večernje novosti

Ukoliko Ivica Dačić u najskorijem roku ne odgovori na moj predlog da PUPS-u pripadne trećina poslaničkih mandata koje zajedno osvojimo, smatraćemo da je ta korektna ponuda odbijena. Moraćemo da se okrenemo traženju drugih koalicionih partnera.

To je izjavio za „Novosti“ Jovan Krkobabić, potpredsednik Vlade, potvrdivši tako i spekulacije da su međustranački pregovori o sastavljanju novih predizbornih saveza ušli u uzbudljivu završnicu. Vicepremijer kaže da želi javno da saopšti „crvene linije“ PUPS kako bi sprečio dalje priče u javnosti o navodnim prevelikim apetitima njegove stranke.

* Jeste li lideru SPS, osim trećine mandata, postavili još neke zahteve?

– Trećina mandata je naš minimum, kako bismo nastavili dalje razgovore o formiranju koalicije. Samo smo o tome pričali. Dačić mi je rekao da ću dobiti odgovor za jedan dan, a prošla je čitava nedelja. Izbori se približavaju i vremena je sve manje. Ukoliko je za njega neprihvatljivo da PUPS ima trećinu mandata, razići ćemo se kao prijatelji. Do kraja februara bi trebalo da se zna na koji način ćemo da nastupimo na izborima.

* Znači, niste tražili i trećinu javnih preduzeća koje dobijete, vicepremijersku funkciju, Razvojnu banku…

– To su potpune gluposti i podmetačine onih koji žele da nas prikažu kao neke neskromne političare sa velikim apetitima, koji ne znaju svoju meru. E, mi smo potpuno svesni naše snage. Kako mogu da tražim mesta u Vladi kad ne znamo ni da li ćemo biti deo vladajuće koalicije. Ne razgovaramo ni o preduzećima, niti o ministarskim funkcijama. Ponavljam, jedini predlog za Dačića je da nam pripadne 33 odsto osvojenih poslaničkih mesta.

* Na osnovu čega smatrate da vam pripada baš trećina?

– Rejting PUPS znatno je veći od te proporcije. Popularnost nam je znatno sporasla tokom ovog četvorogodišnjeg mandata zbog socijalno odgovorne i državotvorne politike.

* Sa kim krećete u pregovore ukoliko vas Dačić odbije?

– Sledeće razgovore ponudiću šefu države i lideru DS Borisu Tadiću, da vidimo da li možemo da se dogovorimo oko zajedničkog nastupa na izborima.

Planirate li da sednete za sto i sa naprednjacima?

– Razgovaraću i sa Tomislavom Nikolićem ukoliko bude želeo, ali i sa Rasimom Ljajićem i ostalim strankama koje budu zainteresovane. Nije isključeno i da Glavni odbor PUPS posle tih razgovora odluči da izađemo samostalno na izbore.

* Hoćete li i od svih ostalih tražiti trećinu mandata?

– Ne. Trećina mandata proizlazi iz odnosa PUPS sa SPS. Sa drugim strankama razgovaraćemo na drugim osnovama.

* Imate li i neke programske zahteve?

– To je ispunjeno. Tražićemo sada da se socijalna politika koja je primenjena u Beogradu prenese na republički nivo i da zaživi socijalno preduzetništvo u kome može da se zaposli stotinu hiljada ljudi.

* Mediji vam pripisuju da gurate formiranje Razvojne banke i ukidanje Nacionalnog investicionog plana?

– Tražim da nova vlada odmah pristupi formiranju Razvojne banke kojom će da upravlja od tri do pet najodgovornijih ljudi u državi. Odmah treba da se ukinu Fond za razvoj, NIP, kao i sva diskreciona prava i privilegije ministara. Zahtevaćemo da se centralizuju javne nabavke, da se sav novac od tih ušteda sliva u Razvojnu banku iz koje će da se finansiraju najprioritetniji državni poslovi… Uz sve, neophodna je stroga primena fiskalne politike i naplata poreza.

SAMOSTALNI POSLE IZBORA

* Ostajete li pri stavu da ćete i pregovore o postizbornoj koaliciji voditi nezavisno od saveza u kome budete?

– Naravno, posle izbora, ako budemo u prilici i ako nam građani ukažu to poverenje, vodićemo samostalno pregovore za formiranje nove vlade. Pregovaraćemo kao savez, sa kojim budemo na izborima, samo ako se to unapred dogovorimo. Može i to da se desi.

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here